Індекси Європи зросли в середу до максимуму 6 тижнів услід за акціями видобувних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси Європи зросли в середу до максимуму 6 тижнів услід за акціями видобувних компаній

Фондовий ринок
129
Європейські фондові індекси підвищуються при закритті торгівельної сесії в середу, повідомляє агентство Bloomberg. Оптимізм інвесторів підтримується ралі в гірничодобувному секторі, а також вістями про нові заходи зі скорочення дефіциту держбюджету Греції.
Зведений індекс найбільших підприємств регіону Dow Jones Stoxx 600 зріс на 0,7% - до 252,48 пункту, максимальної позначки з 21 січня.
Ринок сприятливо відреагував на вісті про те, що уряд Греції в середу схвалив заходи, які дозволять зменшити дефіцит бюджету країни ще на 4,8 млрд євро. Підвищити доходи бюджету передбачається за рахунок другого за цей рік підвищення акцизів на тютюнові вироби і алкогольну продукцію, а також податку з продажів.
Окрім цього, кабінет міністрів прийняв рішення скоротити на 30% додаткових грошових виплат, що отримуються державними службовцями під час святкових днів, заморозити пенсійні виплати, а також підвищити податок на додану вартість.
"Тимчасове полегшення пов'язане з тим, що Греції вдалося виробити деякі екстрені заходи, - вважає аналітик Royal London Asset Management Андреа Уїльямс. - Я вважаю, що в ринку є підтримка. Тепер, коли сезон звітності європейських компаній майже закінчився, ринок більшою мірою покладатиметься на макроекономічні дані".
Індекси 14 з 18 основних фондових майданчиків країн Західної Європи зростають в кінці торгівельного дня в середу.
Акції гірничодобувного сектора продемонстрували найбільш помітне зростання серед 19 галузевих підгруп індексу Dow Jones Stoxx 600. Ралі в секторі було підтримане підвищенням цін на мідь на торгах у Лондоні протягом четвертого дня поспіль. Слабшає на вістях з Греції долар підвищив привабливість сировинних активів як засіб хеджування ризиків інфляції. Олово, цинк, нікель і золото також подорожчали в середу.
Папери Xstrata зросли в ціні на 4%. Акції Kazakhmys підскочили на 5,1%, аналітики Barclays підвищили рекомендацію для паперів компанії до "вище за ринок" з "на рівні ринку". Ринкова вартість Antofagasta збільшилася на 4%.
Папери Adecco подорожчали на 3,9%. Швейцарська компанія, що є світовим лідером в області підбору персоналу, повернулася на прибутковий рівень в четвертому кварталі 2009 року. Її чистий прибуток, тим часом, склав 42 млн євро, що виявилося гіршим за середній прогноз ринку в 46,2 млн євро.
Котирування цінних паперів єдиного фінського нафтопереробника Neste Oil підскочили на 5,7% після того, як 10 тис. водіїв, що здійснюють перевезення нафтопродуктів у країні, завершили одноденний страйк.
Акції Adidas подешевшали в процесі торгів у середу на 4,1%. Другий за величиною в світі виробник спортивних товарів скоротив чистий прибуток в четвертому кварталі на 64% - до 19 млн євро. Аналітики в середньому прогнозували цей показник на рівні 27,6 млн євро.
Вартість паперів Puma знизилася на 2,1%.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 в середу зріс на 25,58 пункту (0,91%) - до 2821,91 пункту.
Британський FTSE 100 піднявся до цього часу на 49,15 пункту (0,9%), склавши 5533,21 пункту.
Французький індекс CAC 40 додав 27,73 пункту (0,73%) і склав 3839,65 пункту.
Німецький DAX підвищився на 38,45 пункту (0,67%), склавши 5815,01 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас