Світова економіка може звалитися через ціни на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка може звалитися через ціни на нафту

Енергетика
3334
Зростання цін на нафту може завдати критичного удару глобальній економіці, яка все ще не оговталася від рецесії, попереджають експерти. Аналітики прогнозують, що ціна бареля нафти може досягти 150 доларів.
Інвестиції в розробку нових нафтових і газових родовищ скорочуються, констатує німецька ділова газета Handelsblatt. Експерти побоюються, що відновлення економіки, що почалося, може бути задушене зростаючими цінами на нафту, і рівень в 150 доларів за барель не виглядає недосяжною вершиною.
Представники нафтової промисловості, великі споживачі й аналітики передбачають, що помітне падіння вкладень в нові нафтові й газові родовища при помірному пожвавленні світової економіки може обернутися потужним стрибком цін на ці енергоносії. Головний економіст Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль не відкидає при такому сценарії навіть зльоту цін на нафту до рекордних 150 доларів за барель.
Якщо нафтові компанії не відмовляться від дуже "скромної" інвестиційної політики, існує ризик, що відновлення економіки сповільниться внаслідок зростання цін вже в 2011 році, попереджає Фатіх Біроль в інтерв'ю Handelsblatt. З ним погоджується виконавчий директор енергетичного гіганта Royal Dutch Shell Пітер Возер: на його думку, зростаючий попит і низькі інвестиції можуть чинити сильний тиск на ціни.
З одного боку, для Росії такі прогнози виглядають позитивними, бо експортні доходи від продажу нафти збільшуватимуться, відзначає в інтерв'ю BFM.ru старший аналітик "Арбат Капіталу" Віталій Громадін. "Але погано, якщо сильне зростання на нафтовому ринку характеризуватиметься, як і в 2008 році, лише чеканнями майбутньої енергетичної кризи, а не поточними показниками швидкого повернення попиту на нафту", - вказує Громадін.
І для країн-експортерів, і для споживачів сприятливішим сценарієм став би стабільний рівень цін на нафту. "Більшість представників нафтової галузі погоджуються на думці, що поточний рівень в 70-80 доларів за барель виглядає прийнятним в найближчому майбутньому. А невелике зростання може бути обґрунтоване інфляцією і зростанням витрат на сервісні послуги", - говорить аналітик "Арбат Капіталу" BFM.ru.
За підрахунками МЕА, інвестиції в нафтовій промисловості лише за 2009 рік впали на 19%, зростання цього року очікується на рівні 10%. Так, інвестиції Royal Dutch Shell в 2010 році складуть 28 млрд доларів, що нижче за торішні вкладення.
"Якщо так триватиме, ринок дуже швидко звузиться, тільки почнеться зростання попиту", - відзначає газеті Біроль. Французька Total не планує нарощувати інвестиційний бюджет в 2010 році - компанія залишить його на рівні минулого року в 18 млрд доларів. Загальні витрати Chevron скоротяться цього року на 5% до 21,6 млрд доларів. ConocoPhillips урізала витрати на 2010 рік на 10% до 11,2 млрд доларів. Тим часом, Exxon Mobil до кінця минулого року почала нарощувати вкладення - до 8,3 млрд доларів за четвертий квартал, а її загальний інвестбюджет за 2009 рік зріс на 4% до 27,1 млрд доларів.
Навіть якщо міжнародні нафтові концерни і хотіли б інвестувати, у них дуже мало привабливих можливостей. "Державні нафтові компанії всього Близького Сходу сидять на великих родовищах, що не використовуються", - наводить слова головного економіста МЕА газета Handelsblatt.
Російська нафтова компанія ЛУКОЙЛ в 2010 році уріже інвестиції на 8%, як раніше заявляв глава компанії Вагіт Алєкперов. Її конкурент - "Роснафта", навпаки, планує збільшити інвестиції, які "в рублях будуть вищими, ніж в 2010 році". "Наступного року інвестиції в нафтопереробку збільшаться майже в 2,5 разу, або на 2 млрд доларів", - заявляв у кінці 2009 року президент "Роснефті" Сергій Богданчиков.
Російські експерти погоджуються, що сценарій, передбачуваний головним економістом МЕА, вірогідний, але все може статися не так швидко. "У 2009 році нафтові компанії, справді, приблизно на 20% скоротили інвестиції. Але вже ближче до кінця року відкладені проекти стали розморожуватися через відновлення сировинних цін. Яскравий приклад - ТНК-ВР, яка скоротила в 2009 році інвестпрограму приблизно на 31%, а вчора заявила, що цього року розраховує вкласти на 1 млрд доларів більше, що близько до рівня 2008 року, тобто до 4,5 млрд доларів, - відзначає BFM.ru Віталій Громадін, старший аналітик "Арбат Капіталу". - Швидше, попит зможе випередити пропозицію ближче до 2013 року за умови швидкого зростання світової економіки".
Найбільша частина зростаючого попиту припадає на Китай і інші економіки, що розвиваються: влітку 2008 року вони вже підняли ціни на нафту до рекордних рівнів в 147 доларів за барель. При цьому деякі економісти упевнені, що саме ці шокові нафтові котирування зробили великий внесок у те, що глобальна економіка скотилася в глибоку рецесію, вказує німецька ділова газета.
В результаті, до кінця 2008 року ціни на нафту звалилися нижче 40 доларів, але потім відновилися до 70-80 доларів за барель. За підсумками торгів у понеділок на Нью-Йоркській товарній біржі котирування квітневих ф'ючерсів на легку нафту WTI знизилися на 1,2% до 78,70 долара за барель після декількох невдалих спроб здолати внутрішньоденний максимум 80,62 долара за барель, найвищий рівень з 12 січня. Квітневі ф'ючерси на нафту марки Brent на ICE знизилися в ціні на 70 центів до 76,89 долара за барель.
"Фундаментальні показники на ринку дуже високі, - говорить Біроль. - Ці нафтові ціни вже обтяжливі, особливо для тих країн, які не є експортерами нафти, що розвиваються".
Попит на нафту скоротився на 1,3 млн барелів на добу в 2009 році до 85,9 млн барелів, за даними Міжнародного енергетичного агентства. Організація, що представляє інтереси найбільших споживачів енергії, чекає в 2010 році зростання попиту на 1,57 млн барелів на день. ОПЕК же робить скромніші прогнози на підвищення попиту на нафту - на 810 тисяч барелів на добу.
При цьому пропозиція не встигає за таким попитом: експерти Bank of America Merrill Lynch виходять з того, що нафтові концерни не впораються з новими амбітними прожектами, затіяними ними в екстремальних кліматичних умовах або на глибоких рівнях моря, при щорічних виробничих втратах на старих родовищах.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас