Прощавай, криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощавай, криза

Казна та Політика
3415
За підсумками четвертого кварталу 2009 р. багато економік світу зросли. Проте поки що зростання ґрунтується на програмах допомоги, які незабаром згортатимуться, і на поповненні запасів, що також не може тривати довго. Таким чином, довгочасність зростання поки що під питанням.
Всі країни вже відзвітували про макроекономічні показники за четвертий квартал минулого року і, отже, за весь 2009 р. В більшості випадків показники не розчарували економістів.
Америка
Найбільша економіка світу продемонструвала високі темпи зростання за підсумками четвертого кварталу 2009 р. За уточненими даними міністерства торгівлі США, в жовтні-грудні 2009 р. ВВП збільшився на 5,9% в річному обчисленні. Таких високих темпів зростання ВВП не спостерігалося з третього кварталу 2003 р.
Швидкому зростанню економіки США в жовтні-грудні 2009 р. посприяло різке зниження темпів ліквідації запасів у поєднанні зі збільшенням витрат на обладнання і програмне забезпечення, які компенсували низький рівень споживчих витрат і витрат на будівництво житла.
Без урахування запасів зростання ВВП склало всього 1,9%. Обсяг запасів підприємств скоротився в жовтні-грудні 2009 р. на $16,9 млрд., а не на $33,5 млрд. У третьому кварталі - зменшився на $139,2 млрд. Динаміка запасів, яка лише змінилася, додала 3,88% до кінцевого значення ВВП. Споживчі витрати зросли в США за останні три місяці 2009 р. на 1,7%. До остаточного значення споживчі витрати, на які припадає близько 70% економічної активності США, додали 1,23%.
Аналітики вважають, що США навряд чи зможуть зберегти швидкі темпи зростання в майбутньому. "Незважаючи на значнішу цифру щодо зростання ВВП, ми вважаємо, що в другому кварталі 2010 р. темпи відновлення повинні сповільнитися", - вважає Пол Ешворт з Capital Economics. Особливі побоювання у експертів викликає ситуація з безробіттям в США, яке все ще перебуває на рівні 10%. За час кризи, за офіційними даними, близько 8,7 млн. американців втратили роботу. В цілому за 2009 р. ВВП скоротився на 2,4%, що є сильним спадом з 1946 р. Обсяг ВВП США складає майже $14 трлн.
Азія
В Японії, все ще другій найбільшій економіці світу, в період з жовтня по грудень 2009 р. ВВП збільшився на 1,1%, що виявилося кращим, ніж прогнозували економісти. В той же час в 2009 р. економіка Японії скоротилася на 5%, що стало найбільшим спадом після Другої світової війни.
Міністерство економіки, торгівлі і промисловості Японії повідомило, що обсяг промислового виробництва в країні за підсумками 2009 р. скоротився на 22,4%. Проте починаючи з квітня минулого року промислове виробництво в Японії повільно відновлюється. У жовтні-грудні 2009 р. промвиробництво зросло в порівнянні з попереднім кварталом на 4,5%.
Китай зберіг позицію безумовного лідера економічного зростання серед найбільших економік світу. Глава Державного статистичного управління Китаю Ма Цзянь-тан повідомив, що китайський ВВП продемонстрував феноменальний стрибок в четвертому кварталі 2009 р., збільшившись відносно жовтня-грудня 2008 р. на 10,7%. Завдяки цьому прориву показник зростання економіки Китаю за підсумками 2009 р. склав 8,7%.
Влада Китаю змогла домогтися високих темпів зростання багато в чому завдяки державним інвестиціям, передбаченим прийнятою в 2008 р. урядовою програмою стимулювання економіки вартістю 4 трлн. юанів ($586 млрд.). Крім того, банки Китаю видали бізнесу $1,4 трлн. у вигляді кредитів.
"В листопаді 2008 р. китайці у відповідь на кризу швидко прийняли агресивні фіскальні й монетарні заходи, які виявилися ефективними. Китай замінив експорт на внутрішній попит, збільшивши як споживання, так і обсяги інвестицій. Головна хороша новина в тому, що тепер весь світ стає більш залежний від споживачів Китаю і менш залежний від споживачів США", - відзначає головний економіст Goldman Sachs Джим О`Ніл.
В 2010 р. владі Китаю доведеться вирішити складне завдання - поєднати швидке економічне зростання із забороною інфляції. Індекс споживчих цін збільшився на 1,9% в грудні 2009 р. в порівнянні з груднем 2008 р. Ще в листопаді 2009 р. інфляція в річному обчисленні не перевищувала 0,6%, а до цього ціни знижувалися дев'ять місяців поспіль. Індекс цін виробників у грудні 2009 р. зріс на 1,7% в річному обчисленні. У листопаді 2009 р. цей показник склав 2,1%.
Очікується, що найближчим часом Китай обійде Японію за обсягом ВВП і стане другою найбільшою економікою світу. За підсумками 2009 р. розрив між економіками Японії і Китаю склав лише $200 млрд. (ВВП Японії - $5,1 трлн., Китаю - $4,9 трлн.). Проте за паритетом купівельних спроможностей Китай вже обігнав Японію. Втім, деякі аналітики вважають, що валютні коливання не дозволять провести точне порівняння японської і китайської економіки.
Кажучи про те, що Японія може поступитися статусом другої найбільшої економічної держави світу Китаю, міністр фінансів Японії Наото Кан заявив, що це може статися лише в 2011 р. Джим О’Ніл вважає, що Китай зможе випередити Японію і стати другою найбільшою економікою світу вже в 2010 р.
Європа
В Європі, на відміну від найбільших економік Азії і Америки, економічне відновлення ледь помітне. Статистичне бюро ЄС Eurostat повідомило, що економіка 16 держав єврозони зросла в четвертому кварталі 2009 р. лише на 0,1%, тоді як аналітики прогнозували 0,3%. Таким чином, відновлення економік єврозони виявилося значно гіршим, ніж в третьому кварталі 2009 р., коли зростання склало 0,4%. В порівнянні з четвертим кварталом 2008 р. падіння ВВП єврозони склало 2,1%. ВВП Німеччини скоротився в 2009 р. на 5%, Італії - на 4,9%, а Франції - на 2,2%. За підсумками грудня минулого року рівень безробіття в єврозоні зріс до 10%.
В Німеччині, найбільшій економіці Євросоюзу, економічне відновлення несподівано застопорилося. Федеральне статистичне відомство повідомило, що в четвертому кварталі 2009 р. ВВП Німеччини залишився на рівні попереднього кварталу. Показники Німеччини виявилися значно гіршими, ніж в третьому кварталі 2009 р., коли ВВП зріс на 0,7%, або в другому, коли зростання склало 0,4%. В порівнянні з четвертим кварталом 2008 р. німецька економіка скоротилася в останньому кварталі 2009 р. на 1,7%. Істотно знизився рівень споживання, а також інвестицій, що негативно позначилося на процесі оздоровлення економіки. Число безробітних громадян Німеччини в четвертому кварталі 2009 р. трохи підвищилося - на 0,4%, в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р.
Ще більш тяжке становище в Італії - третя найбільша економіка в Європі. Італія після нетривалої стабілізації знов впала в рецесію. За даними державного статистичного управління Італії Istat, за підсумками третього кварталу 2009 р. ВВП Італії скоротився на 0,2% в порівнянні з третім кварталом, коли зростання ВВП склало 0,6%. Падіння ВВП Італії відносно четвертого кварталу 2008 р. склало 2,8%. Економіка Іспанії, п'ята найбільша в Європі, серйозно постраждала від спаду будівельної індустрії. Країна переживає рецесію впродовж семи кварталів поспіль.
Найкращі результати за підсумками четвертого кварталу 2009 р. показала Франція, друга найбільша економіка ЄС. Згідно з даними національного інституту статистичних досліджень Франції Insee, в четвертому кварталі 2009 р. ВВП Франції збільшився на 0,6%, тоді як в третьому кварталі 2009 р. зростання склало 0,2%. Міністр економіки Франції Крістін Лагард висловила задоволення результатами четвертого кварталу 2009 р. Зростання ВВП Франції, на відміну від залежної від експорту Німеччини, багато в чому зумовлене значними споживчими витратами. Витрати домогосподарств у країні зросли в четвертому кварталі 2009 р. на 0,9% в квартальному обчисленні. Це компенсувало збиток, заподіяний зниженням інвестицій, обсяг яких зменшився на 1,2% до третього кварталу і на 6,9%, - за весь 2009 р.
Великобританії за підсумками четвертого кварталу 2009 р. вдалося вийти з рецесії. Згідно з уточненими даними, опублікованими Королівським статистичним департаментом Великобританії, в четвертому кварталі 2009 р. британська економіка зросла на 0,3% в порівнянні з попереднім кварталом. Проте в жовтні-грудні минулого року ВВП Великобританії все ж скоротився на 3,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. Отже, повномасштабне відновлення ще попереду.
Всі країни вже відзвітували про макроекономічні показники за четвертий квартал минулого року і, отже, за весь 2009 р. В більшості випадків показники не розчарували економістів.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас