З планом по життю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З планом по життю

Казна та Політика
1100
Четвертим Президентом України став Віктор Янукович, який офіційно обійняв цю посаду 25 лютого. Відразу ж після церемонії інавгурації Віктор Федорович зайнявся кадровими призначеннями. Перш за все новий глава держави реорганізував Секретаріат Президента. Тепер ця установа знову носить назву "Адміністрація Президента" (АП), як за часів Леоніда Кучми.
Перші призначення
Главою АП став народний депутат від "Партії Регіонів" (ПР) Сергій Льовочкін. На новому місці він повинен відчувати себе доволі комфортно, оскільки має схожий досвід роботи - за часів другого прем'єрства Віктора Федоровича Льовочкін керував Апаратом прем'єр-міністра і Секретаріатом Кабміну. За інформацією Бізнесу, Льовочкін в ПР входить до так званої групи Юрія Бойка - Дмитра Фірташа.
Посаду першого заступника глави АП отримала Ірина Акімова, представник іншого крила ПР - групи Рината Ахметова. Таким чином, між двома групами створюється своєрідний паритет в питанні доступу до "тіла Президента". Крісла трьох з чотирьох заступників глави АП дісталися безпосередньо "людям Януковича". Ганна Герман займатиметься інформаційним крилом АП, Юрій Ладний - Головне управління державного протоколу і церемоніалу, а Станіслав Скубашевський - Головне управління з питань регіональної і кадрової політики.
Кожен з цієї трійки зараз входить до парламентської фракції ПР і має давній досвід роботи під керівництвом нового Президента. Зокрема, Герман багато років була прес-секретарем і фактично "голосом Януковича", Ладний керував протоколом прем'єр-міністра за часів другого пришестя Віктора Януковича в Кабмін, Скубашевський керував службою прем'єра в першому уряді Віктора Федоровича. Деякі ЗМІ пов'язують його з депутатом від ПР Юрієм Іванющенком, але БІЗНЕС цю думку не поділяє.
Ще один заступник глави АП Олег Рафальський, за сумісництвом керівник Головного управління документального забезпечення, є креатурою Льовочкіна, заступником якого працював в 2006-2007 рр. Окрім керівництва АП Віктор Янукович визначився з кандидатом на посаду керівника Державного управління справами (відомішого як ДУСя). Це відомство, яке управляє численними резиденціями, активами, що забезпечують діяльність всіх органів державної влади, очолив Андрій Кравець.
За традицією, що склалася, новий керівник ДУСі - людина непублічна. До 2004 р. він займався бізнесом, в 2004-2006 рр. керував кінотеатром "Зоряний", в якому тоді розміщувався штаб ПР. Кажуть, що цією посадою він зобов'язаний "регіоналові" Едуард Прутніку. У другому уряді Віктора Януковича Кравець обіймав посаду заступника міністра Кабінету міністрів. За деякими даними, нинішній глава ДУСі зближувався з Віктором Януковичем під час реставрації будинку нового Президента. Як би там не було, очевидне одне: щоб зайняти таку значну посаду, потрібно бути добре знайомим з Президентом, і досвіду роботи під його керівництвом на посаді заступника міністра вочевидь недостатньо.
Фінальний ривок
За дорученням глави держави керівництво його Адміністрації протягом найближчого тижня підготує проект Положення про АП, а також пропозиції про її структуру і межову чисельність співробітників. Цікаво, що співробітників в АП має бути мінімум на 20% менше, ніж в Секретаріаті Президента Віктора Ющенка. На стільки ж планується скоротити штати облдержадміністрацій. Тим часом експерти намагаються спрогнозувати подальші кадрові призначення Віктора Януковича. Вочевидь, що найближчим часом продовжиться формування штату співробітників АП, при цьому не виключено, що збільшиться кількість заступників глави Адміністрації.
Крім цього, новий Гарант Конституції має вибрати кандидатуру секретаря Ради національної безпеки і оборони. Головними претендентами є Олександр Лавринович і Раїса Богатирьова, яка зараз обіймає цю посаду. Втім, обидва кандидати не приховують надій працевлаштуватися в новому складі Кабміну. Так, Лавринович готовий обмежитися посадою міністра юстиції в новому уряді. За його словами, на цій посаді йому комфортно. У свою чергу, Богатирьова не проти обійняти посаду міністра охорони здоров'я. Отже, цілком імовірно, посада секретаря РНБО дістанеться одному з нинішніх співробітників цього відомства, наприклад, Степану Гавришу.
Схожа ситуація і з керівником СБУ. Швидше за все, Віктор Федорович звільнить нинішнього керівника СБУ Валентина Наливайченка від виконання обов'язків; в той же час спершу керувати цією структурою, за інформацією Бізнесу, може нинішній перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський. Причому з часом він може позбутися приставки "в.о." Крім того, найближчими днями слід чекати відставки керівника "Укрспецекспорту", прерогатива призначення якого закріплена за Президентом. Оскільки через цю структуру проходять чималі кошти, її новим керівником буде "людина Януковича".
В тому, що нинішній уряд "доживає останні дні", сумнівів у багатьох немає. Так, минулого тижня Віктор Янукович зустрічався із спікером ВР Володимиром Литвином і доручив йому "прискорити переговори щодо створення нової коаліції в парламенті". Після чого Литвин заявив наступне: "Переговори ведуться. Всіх зі всіма. Ніхто не хоче програти. До того ж у багатьох політиків бажання йти на чергові дочасні вибори немає. Отже, коаліція буде". Питання про вотум недовіри нинішньому уряду парламент планує розглянути вже на цьому тижні. Не виключено, що на цьому тижні вирішиться і питання переформатування коаліції.
Справи парламентські
Весь минулий тиждень лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко вів переговори з представниками БЮТ і ПР. І якщо БЮТ на пропозицію зберегти чинну коаліцію при зміні глави уряду відповів відмовою, то переговори з "регіоналами" істотно просунулися вперед. За інформацією Бізнесу, найближчими днями НУ-НС, ПР і Блок Литвина проведуть переговори, погоджуючи посади міністрів і губернаторів. При цьому головних кандидатів на посаду прем'єра, як і раніше, троє: Арсеній Яценюк, Микола Азаров і Сергій Тігіпко.
Щоправда, останній заявив, що найбільш вірогідною вважає кандидатуру Азарова. Кость Бондаренко, директор Київського інституту проблем громадянського суспільства, ім. Горшеніна пояснює: "Представники ПР прагнуть розмити середовище НУ-НС, намагаючись залучити на посади виконавчої влади і губернаторів найбільш яскравих представників НУ-НС, які складали б максимальну кількість всередині фракційних груп. Це дозволить розраховувати на нормальну роботу коаліції".
Президент Віктор Янукович тисне не лише на парламентарів, але і на чинного прем'єра Юлію Тимошенко. Минулого тижня він зустрівся з Генеральним прокурором Олександром Медведьком і за підсумками зустрічі доручив останньому спільно з Рахунковою палатою перевірити використання Кабінетом міністрів бюджетних коштів. "Йдеться як про внутрішні, так і отримані від МВФ кошти", - сказано в повідомленні прес-служби Президента. Таким чином, не виключено, що в разі потреби новий глава держави використовуватиме всі наявні законні способи зсуву прем'єра.
26 лютого в парламенті був зареєстрований законопроект №6113 "Про внесення змін до Закону про Кабінет міністрів України" представника ПР Володимира Яцуби, в якому пропонується зобов'язати Кабмін, який склав повноваження або який перебуває у відставці, звітувати про використання коштів. "Такий звіт складається в десятиденний термін з дня прийняття в установленому порядку рішення про складання повноважень або відставку Кабміну", - сказано в законопроекті.
Питання економіки
Не чекаючи зміни складу уряду, новий Гарант Конституції створив Комітет з економічних реформ, який сам же і очолив. Згідно з Указом про створення Комітету, його завдання - опрацювання на основі найкращого світового досвіду загальнодержавної стратегії економічних реформ, спрямованих на реалізацію передвиборної програми Віктора Януковича "Україна, - для людей".
Цей орган також визначатиме напрями, пріоритети, механізми здійснення необхідних економічних реформ і готувати відповідні законопроекти для внесення Президентом на розгляд Верховної Ради. Виконавчим секретарем Комітету призначена Ірина Акімова, вона в двотижневий термін має внести пропозиції щодо персонального складу Комітету. Щоправда, експерти сумніваються в ефективності новоствореного органу.
"Я не думаю, що будуть здійснені реформи. Віктор Янукович за своєю суттю не є реформатором і навряд чи ініціюватиме якісь реформи", - говорить Кость Бондаренко.
В той же час експерти відзначають, що навіть істотне скорочення витрат не усуне проблеми пошуку джерел наповнення держказни. На думку Олексія Блінова, аналітика інвестиційної компанії Astrum Investment Menegment, цього року уряд не зможе обійтися без чергового траншу МВФ. А для його отримання необхідно буде відмовитися від значного збільшення розміру соціальних виплат й істотно підвищити ціни на газ і комунальні тарифи для населення.
Фактично парламентарі вже почали підготовку ґрунту для отримання кредиту МВФ. Зокрема, ВР не підтримала в другому читанні Закон про підвищення соціальних виплат і прийняла Закон про держзакупівлі, що було однією з умов відновлення кредитної лінії МВФ. Окрім цього для наповнення держказни уряд повинен буде провести приватизацію. Перш за все йдеться про Одеський припортовий завод і декілька обленерго, а також про "Укртелеком".
Перші рішення
В п'ятницю ввечері Президент доручив Кабміну спільно з Національною академією наук, науковими центрами і громадськими організаціями в тримісячний термін розробити і внести проект програми подолання і запобігання бідності в Україні на 2010-2015 рр. Про це йдеться в Указі Президента №274 від 26.02.10 р. "Про невідкладні заходи щодо подолання бідності". Проект цієї програми має передбачати впровадження нових механізмів оновлення виробництва, стимулювання економічного зростання і соціального прогресу, зокрема, забезпечення ефективної зайнятості населення. Втім, реалізація цієї програми стане предметом турбот нового Кабміну.
Максим Камєнєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас