Суд Таїланду конфіскував 1,5 мільярда доларів з активів екс-прем’єра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд Таїланду конфіскував 1,5 мільярда доларів з активів екс-прем’єра

Кримінал
372
Верховний суд Таїланду постановив конфіскувати півтора мільярди доларів з заарештованих активів колишнього прем'єр-міністра Таїланду Таксину Чинавата, що загалом становить близько 2,45 мільярда доларів.
Верховний суд також постановив тимчасово затримати повернення Чинавату решту суми (близько 1 мільярда) у зв'язку з позовом податкової служби про вирахування податку у розмірі 390 мільйонів доларів з суми продажу Чинаватом акцій компанії "Шин Корп", що належить йому.
Чинават, уряд якого був повалений військовим переворотом у вересні 2006 року, в даний час перебуває в еміграції і керує з-за кордону своїми прибічниками - масовою опозиційною організацією "червоносорочників" на чолі з Об'єднаним фронтом за демократію проти диктатури, і парламентською опозиційною партією "Пхіа Тхаї".
Активи Чинавата і його родини в сумі близько 2,3 мільярда доларів було заарештовано тимчасовим військовим урядом після перевороту. Військовий уряд у вересні 2006 року порушив в Національній комісії з корупції позов проти Чинавата, звинувативши його в корупції і використанні службового становища в цілях особистого збагачення у формі фаворитизму стосовно його власних телекомунікаційних компаній в період його прем'єрства.
В звинуваченні також стверджувалося, що Чинават, займаючи пост прем'єр-міністра, продовжував володіти контрольним пакетом акцій своїх компаній, записавши ці акції на дітей та інших близьких родичів.
Після закінчення розслідування Національна комісія з корупції порушила кримінальну справу проти Чинавата в Спеціальній колегії Верховного суду у справах осіб, які обіймають важливі політичні пости.
В п'ятницю, в день оголошення вердикту, уряд Таїланду прийняв додаткові заходи безпеки на випадок стихійних виступів прибічників Чинавата після оголошення вердикту.
Навколо будівлі Верховного суду був виставлений поліцейський кордон у складі трьох рот поліцейських, які пройшли підготовку з "контролю натовпу". Поліцейські блокпости виставлені біля основних урядових будівель, розташованих в історичному центрі Бангкока.
На Головній площі міста (Санам Луанг) поблизу Великого королівського палацу і Храму смарагдового Будди зібралися близько 200 прибічників Чинавата з групи "Червоний сіам", що відкололася від руху "червоносорочників". Вони розташувалися під тентами на площі. Декілька встановлених там телевізорів передавали пряму трансляцію читання вироку.
Показувати залу суду по телебаченню в Таїланді заборонено, тому декілька телеканалів передавали читання вироку в режимі радіотрансляції, показуючи на екрані будівлю суду або сцени прослухування вироку по радіо в адміністративних центрах таїландських провінцій. Безпосередньо в будівлі Верховного суду активності опозиції не спостерігається.
Близько 400 "червоносорочників" і партійних функціонерів, включаючи вищих керівників партії, зібралися слухати вердикт в штаб-квартирі "Пхіа Тхаї". У парламенті ця партія - друга за кількістю депутатських місць після урядової коаліції.
Чинават звернувся до присутніх в штаб-квартирі в режимі телемосту. Він заявив, що прийме вердикт Верховного суду, яким би він не був, і настійно попросив своїх прибічників у Таїланді утриматися від бурхливого прояву емоцій після оголошення вироку.
Між тим, віце-прем'єр Таїланду з питань безпеки Сутхеп Тхіаксубан зустрівся з командувачем сухопутних військ генералом Анупхонгом Пхаочиндою і обговорив з ним дії армійських підрозділів у разі виникнення масових хвилювань.
Було вирішено зберігати підвищений ступінь готовності військ протягом п'яти годин після закінчення оголошення вироку.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас