Єврокомісія кличе Грецію до суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія кличе Грецію до суду

Казна та Політика
1513
Комісар ЄС з питань конкуренції Хоакін Алмунія заявив, що податкові пільги, які уряд Греції надавав низці галузей, дали грецьким компаніям переваги і порушили рівні конкурентні умови в ЄС. Єврокомісія наполягає на поверненні EUR200 млн., заощаджених грецькими компаніями під час податкових пільг, до бюджету Греції.
Податковими пільгами скористалися автомобілебудівні, гірничодобувні, текстильні та риболовецькі компанії в 2003 і 2004 рр. Вони могли збільшувати не оподатковуваний податком дохід на 35%, якщо займалися модернізацією виробництва або підвищенням кваліфікації своїх співробітників. У 2007 р. Єврокомісія оповістила Греції, що такі пільги суперечать правилам ЄС і зажадала, аби уряд Греції стягнув з компаній допомогу у вигляді несплачених податків в повному обсязі, включаючи відсотки. Єврокомісія вирішила звернутися до суду, оскільки Афіни досі так і не підтвердили факт повернення коштів до бюджету.
Крім того, Греції загрожує ще один судовий розгляд з ЄС. Після того, як керівництво країни в жовтні 2009 р. зізналось у наданні помилкових статистичних даних про бюджетний дефіцит, Єврокомісія ініціювала процес про порушення умов договору, який також може обернутися для Афін судом або виплатою штрафу. На початку лютого ЄС прийняв рішення про суворий контроль над бюджетом Греції і зажадав від її керівництва раз на три місяці звітувати про зроблені заходи зі зменшення витрат.
В свою чергу, уряд Греції стверджує, що ЄС несе значну частку відповідальності за її фінансові негаразди, оскільки відмовлявся вводити суворіший контроль за дотриманням пакту стабільності зони євро. "Євросоюзу слід було в минулому суворіше контролювати дотримання пакту стабільності євро, у тому числі і у нас", - заявив прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу. За його словами, Європейському статистичному відомству надалі слід забезпечити право прямого доступу до даних окремих країн-членів. "Ми вже пропонували це, проте не всі країни хочуть такої прозорості", - говорить прем'єр.
Способів вирішення фінансових проблем Греції шукають не лише політики, а й дослідницькі інститути по всій Європі. Кельнський інститут німецької економіки представив дослідження, в якому оцінюються ризики державного банкрутства Греції. Один з авторів дослідження Юрген Маттес зазначає, що рано чи пізно Греція зіткнеться з проблемою рефінансування боргів із державних облігацій. "Коли настане час платити з боргів, доведеться погашати старі кредити за рахунок нових. Але Афінам зробити це буде важко, нові кредити реально буде узяти лише під дуже високі відсотки, що у результаті може призвести до втрати платоспроможності і можливого оголошення Греції банкрутом", - вважає Маттес.
Науковці попереджають, що в умовах жорсткої економії бюджетних коштів Грецію підстерігають додаткові небезпеки. Аби не загрузнути у боргах, необхідно узяти курс на економію бюджетних коштів і підвищення ефективності їх використання. Проте в такому разі може з'явитись небезпечна тенденція: за скороченням держвидатків може зменшитись кількість зайнятих, знизитися споживча активність, зменшитися сума податкових зборів.
Економісти нагадують, що держоблігації Греції та інших держав, які зіткнулися з бюджетними проблемами (Іспанія, Португалія, Ірландія), знаходяться в інвестиційних портфелях банків, страхових компаній та інвестиційних фондів. "Якщо Греція збанкрутує, це вдарить, перш за все, по її економіці. Але, можливо, що в кризу будуть втягнуті й інші держави єврозони. Якщо ці держави стануть банкрутами, то це загрожує великими неприємностями, банки почнуть списувати втрати, що призведе до посилення нинішньої кризи або виникнення нової", - попереджає Юрген Маттес.
Проблему Греції ускладнює той факт, що, згідно із Маастріхтським договором, держави єврозони не мають права брати на себе зобов'язання інших країн. Економісти стверджують, для того, щоб не порушувати європейське право і не вводити решту партнерів по єврозоні в спокусу, Греція повинна звернутися за допомогою до МВФ. "Певною мірою це можна буде розглядати як провал для країн єврозони, які не змогли самостійно впоратися зі своїми проблемами. Але це менше зло, порівняно із загрозою для всього процесу європейської інтеграції", - вважають автори дослідження про бюджетні проблеми Греції.
Німецькі експерти говорять, що залучення МВФ могло б стати дуже елегантним з політичної точки зору рішенням. Фонд спеціалізується на вирішенні проблем бюджетного балансу і може надати кредити, які допоможуть Греції запобігти банкрутству. Та обставина, що кредити МВФ надаються лише за умови виконання низки вимог, економісти вважають додатковим аргументом на користь звернення до фонду, оскільки у розпорядженні Європейського валютного союзу немає механізмів, що дозволяють домогтись чіткого дотримання Грецією бюджетної дисципліни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас