"Ъ": Інвестиції отримають автономію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Інвестиції отримають автономію

Казна та Політика
413
Міністерство економіки на прохання колишнього президента Віктора Ющенка підготувало проект створення спеціальної економічної зони в Криму. Підприємства, які вкладуть до Криму мінімум 500 тис. євро, отримають на два роки податкові пільги. В автономній республіці сподіваються, що новий президент Віктор Янукович підтримає введення спецрежиму. Але станеться це нешвидко, оскільки депутати найбільших фракцій парламенту мають намір істотно доопрацювати цю ініціативу.
Вчора Міністерство економіки оприлюднило проект закону "Про введення спеціального економічного режиму інвестиційної діяльності на території Автономної республіки Криму" (АРК), розроблений на виконання указу колишнього президента Віктора Ющенка №1096/2009 про стимулювання інвестиційного розвитку Криму.
Законопроект пропонує з 1 січня 2011 року запровадити на території Криму спеціальний економічний режим строком на 20 років. Інвестиційні проекти, реалізація яких почнеться в цей період, будуть на два роки звільнені від сплати мит при імпорті нового устаткування. Інвестори отримають податковий вексель для сплати ПДВ з устаткування з терміном погашення 720 днів, при цьому Кабмін зможе його продовжити. 50% сум податку на прибуток цих підприємств прямуватиме на спеціальні рахунки Держказначейства для їх реінвестиції у виробництво.
Претендувати на пільги зможуть проекти на суму понад 10 млн євро в оброблювальній промисловості, 5 млн євро - в секторі сільського господарства, 2 млн євро - медицини, 0,5 млн євро - туризмі та сфері послуг. Контроль за проектами здійснюватиме Рада міністрів АРК. Економічний ефект від створення спецрежиму міністерство не підраховувало.
В Криму діють спеціальна економічна зона "Порт Крим" (Керч) і низка територій перспективного розвитку. Проте вони були позбавлені податкових пільг ще в 2005 році. У Криму розраховують, що новий президент Віктор Янукович підтримає ініціативу свого попередника.
"Уряд розпочав реалізацію президентського указу про стимулювання інвестиційного розвитку Криму. Це дуже потрібна для нас ініціатива, і ми збираємося обговорити з новим президентом, наскільки вона відповідає його концепції розвитку країни", - заявив глава Верховної ради АРК Анатолій Гриценко.
Депутати парламентських фракцій Партії регіонів (ПР) і БЮТ не квапляться гарантувати схвалення проекту. "Ми виступаємо за відновлення роботи спеціальної економічної зони і територій перспективного розвитку, тому така ініціатива відповідає нашій політичній програмі. Але ідея надання спецстатусу такій великій території виглядає дещо оригінально і не має світових аналогів", - зазначив член комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков (ПР). "Безумовно, необхідно розвивати регіони, у тому числі Крим, - сказала глава парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська (БЮТ). - В Криму необхідно розвивати туристичний сектор. А якщо ми дамо пільги підприємствам машинобудування, то інвестори перенесуть свої проекти з промислових регіонів до Криму. Це погіршить екологію півострова і його туристичний потенціал".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас