"Ъ": Валюта досягла балансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Валюта досягла балансу

Валюта
1682
Зменшення надходжень інвестицій, низька ділова активність і повернення зовнішніх боргів викликали зростання дефіциту платіжного балансу України в січні до $1,06 млрд, повідомили вчора в Національному банку. Економісти чекають, що ситуація на валютному ринку найближчим часом залежатиме від розрахунків із зовнішніх боргів та відновлення співпраці з МВФ.
Вчора в Нацбанку повідомили про погіршення дефіциту платіжного балансу країни в січні до $1,06 млрд. Це більше, ніж в будь-якому з трьох місяців IV кварталу минулого року. П'ятикратне погіршення порівняно з груднем 2009 року (було $221 млн) викликане сезонним зниженням ділової активності, вважають в НБУ. При цьому зменшення імпорту газу і зростання надходжень від його транзиту дозволили знову отримати додатне сальдо поточних операцій - $229 млн (останній раз профіцит був в жовтні).
Втім, зниження припливу інвестицій (до $142 млн) через чотириразове скорочення вкладень в банківський сектор і великі виплати із зовнішніх боргів ($518 млн) знову погіршили фінансовий рахунок - дефіцит досяг $1,29 млрд. "Чисті погашення зовнішніх боргів склали $498 млн - декілька банків здійснили виплати з євробондів, населення, як і раніше, купує іноземну валюту у великих обсягах. Швидше за все, позначилися політична невизначеність перед виборами і слабка довіра до банківських установ, - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. - Поточна ситуація на валютному ринку вказує на більш-менш збалансований попит і пропозицію валюти, але слід враховувати, що закупівля валюти для розрахунків за імпортний газ йде за межами ринку, безпосередньо через НБУ". У січні НАК "Нафтогаз України" купила в Нацбанку $892 млн для оплати імпортного газу. Обсяг інтервенцій НБУ виявився трохи вищим - $1,08 млрд.
Загалом поточна ситуація стабільна, зазначають банкіри. "На валютному ринку відчувається надлишок пропозиції. Нацбанк купує валюту, продає переважно 'Нафтогазу'", - говорить заступник голови правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько. Вже в лютому обсяг платежів за газ зменшився до $780 млн.
Крім цих виплат, динаміка валютних надходжень найближчими місяцями залежатиме від погашення зовнішніх боргів. "Чистий відплив боргового капіталу з банківського сектора в 2010 році складе $5-6 млрд в порівнянні з $8 млрд торік. В той же час він буде повністю компенсований новими кредитами в нефінансовий корпоративний сектор і прямими іноземними інвестиціями, - упевнений аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук. - Гадаю, дії НБУ з підтримки стабільності гривні знизять девальваційні очікування і допоможуть зменшити відтік валюти".
Додатковим чинником стабільності гривні може стати очікуване відновлення співпраці з МВФ. "Ситуація з платіжним балансом, як і торік, буде досить волатильною через нерівний графік платежів із зовнішнього боргу, хоча обсяг погашень, за оцінками НБУ, значно менший, ніж в 2009 році. Відновлення фінансування МВФ позитивно позначиться на припливі валюти в країну і розмірі її золотовалютних резервів, що, швидше за все, станеться в II кварталі", - прогнозує Ірина Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас