Півмільярда на неясні цілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Півмільярда на неясні цілі

Казна та Політика
3968
Уряд виділив із Стабілізаційного фонду держбюджету 0,5 млрд. грн. на виконання Києвом функцій столиці. При цьому на питання про те, на які програми будуть направлені ці кошти і хто контролюватиме їх використання, не можуть відповісти ні експерти, ні депутати міськради.
Кабінет міністрів виділив 500 млн. грн. із Стабілізаційного фонду на виконання Києвом функцій столиці в поточному році. Таке рішення прийняте вчора на засіданні Кабміну. За словами в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, "питання розподілу цих коштів щодо конкретних об'єктів ще обговорюються".
Нагадаємо, урядовою постановою №1181 від 29 жовтня 2009 р. Кабмін зобов'язав Держказначейство з 1 січня 2010 р. і до прийняття держбюджету на 2010 р. здійснювати витрати держказни за встановленим бюджетом-2009 порядком. Згідно ст. 19 закону про столицю, держава в повному обсязі зобов'язана фінансувати виконання органами місцевого самоврядування столичних функцій. Торік постановою уряду №271 від 11.02.09 столиці була виділена аналогічна сума - 500 млн. грн. За рахунок цих коштів передбачалося профінансувати будівництво і реконструкцію об'єктів водопровідно-каналізаційної системи і комплексу будівель Верховного суду, а також будівництво метрополітену. Проте, як повідомив "i" заступник директора Національного агентства з іноземних інвестицій і розвитку, депутат Київради Валерій Карпунцов (член фракції Блоку Віталія Кличка), міська влада так і не відзвітувала, на які цілі були витрачені виділені півмільярда. За словами Карпунцова, навіть депутати Київради не можуть отримати таку інформацію.
Аналогічна ситуація може скластися і з прозорістю розподілу коштів, виділених урядом цього року. На думку опитаних "i" депутатів міськради, проконтролювати, на які цілі будуть направлені гроші, як і раніше, украй складно. Валерій Карпунцов допускає, що вони будуть витрачені на задоволення деяких "загальних інтересів уряду і київської влади. Частина суми може виявитися у розпорядженні команди мера Леоніда Черновецького, і буде складно проконтролювати, як вона ними розпорядиться", - резюмував експерт.
В свою чергу, депутат міськради від фракції Блоку Миколи Катеринчука Володимир Лановий акцентував увагу на тому, що, згідно з законодавством, кошти Стабфонду повинні виділятися на реалізацію проектів, покликаних поліпшити економічний стан держави в цілому, а не на виконання Києвом столичних функцій.
Крім того, відзначив Лановий, уряду, можливо, і не доведеться звітувати за розподіл виділених грошей. За його словами, Стабілізаційний фонд відрізняється від спеціального і загального фондів держбюджету тим, що його витрати і доходи не розкриваються в законі про бюджет і в звіті про його виконання. "Гроші із Стабфонду уряд розподіляє на свій розсуд", - заявив експерт.
Член комісії Київради з питань бюджету і соціально-економічного розвитку Сергій Мельник (фракція БЮТ) в коментарі "i" передбачив, що виділені Кабміном кошти будуть направлені на будівництво метрополітену і реконструкцію каналізаційних колекторів. Крім того, Мельник не виключив, що певна сума буде направлена на оплату взаємозаліків по житлово-комунальних послугах між підприємствами, а також на компенсацію проїзду пільговиків на комунальному транспорті.
Відзначимо, що проблема виплати державою компенсацій за перевезення пільговиків зараз актуалізувалася. Вчора комунальне підприємство "Київпастранс" заявило про можливу зупинку наземного громадського транспорту в столиці, якщо Кабмін не виплатить йому 120 млн. грн. заборгованості по згаданих компенсаціях. У "Київпастрансі" стверджують, що борг накопичується ще з 2008 р. Втім, за словами Сергія Мельника, процедура узгодження суми боргу ще остаточно не пройдена. Крім того, депутат переконаний, що транспортне підприємство замовчує про те, що борг по компенсації за перевезення пільговиків накопичений не лише урядом, але і владою столиці.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас