Італія заарештує сенатора і мільярдера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Італія заарештує сенатора і мільярдера

Кримінал
898
Серед 56 осіб, яких вирішено заарештувати, виявилися сенатор від правлячої партії "Народ свободи" Нікола Ді Джіроламо та один з найбагатших людей країни Сильвіо Скальї.
Проведене італійською поліцією слідство виявило створену в Італії і за кордоном мережу підставних компаній, за допомогою яких з 2003 р. по 2006 р. було відмито $2,7 млрд. Окрім італійців, до списку підозрюваних входять громадяни Фінляндії, Великобританії, Швейцарії і Панами.
Як повідомив національний прокурор Італії, який очолює управління боротьби з організованою злочинністю, П’єтро Грассо, схема відмивання злочинних грошей полягала в придбанні рахунків за не надані в реальності міжнародні телекомунікаційні послуги. Пройшовши через ланцюг фіктивних компаній, включаючи офшорні рахунки, гроші поверталися до Італії і прямували на скуповування нерухомості, дорогих автомобілів і предметів розкоші.
За словами прокурора, ланками цього ланцюга були Sparkle - підрозділ великої італійської телекомунікаційної компанії Telecom Italia - і другий за величиною інтернет-провайдер країни Fastweb. За підрахунками слідства, ці компанії допомогли легалізувати близько EUR2 млрд. грошей мафії і не сплатили податку більше EUR400 млн.
Більшість з 56 осіб, яким виписаний ордер за звинуваченням у відмиванні грошей, є високопоставленими чиновниками і топ-менеджерами. Один із заарештованих, який, імовірно, допомагав приховувати від закону злочинні схеми, виявився співробітником фінансової поліції.
Головне прикриття шахрайської структури, за даними слідства, забезпечував сенатор Нікола Ді Джіроламо, який мешкає в Бельгії і представляє інтереси італійців за кордоном. Його також звинувачують у фальсифікації результатів виборів. За словами римського прокурора Джанкарло Капальдо, панові Джіроламо допоміг стати сенатором калабрійський мафіозний клан Ндрангета, що підтасував виборчі бюлетені на дільницях німецького міста Штутгарт і в його околицях.
"Ді Джіроламо користується парламентською недоторканністю і не може бути заарештований без дозволу сенату. Але запит на його затримання буде розглянутий і задоволений, якщо звинувачення проти нього виглядатимуть переконливо. Має стати ясно, що в нашій країні немає жодного недоторканного", - заявив вчора глава сенату Маурізіо Гаспаррі.
Другий найбільший фігурант справи - колишній президент і засновник компанії-провайдера Fastweb Сильвіо Скалья - також перебуває за кордоном, проте пообіцяв найближчим часом з'явитися і надати свідчення слідству.
"Скалья, який продав Fastweb компанії Swisscom в 2007 р., заперечує будь-який свій стосунок до даних звинувачень. Він попросив своїх юридичних представників якнайшвидше організувати зустріч зі слідчими для допиту", - повідомив адвокат мільярдера П’єр Марія Корсо.
Тим часом компанії, звинувачені в причетності до відмивання грошей, називають себе невинними жертвами процесу. FastWeb заявила про навислу над нею і Telecom Italia Sparkle загрозу тимчасового призупинення діяльності. Компанія повідомила, що судовий процес у справі почнеться 2 березня, і пообіцяла постаратися не припиняти надавати послуги клієнтам і не змінювати умови для 3500 своїх співробітників. Акції FastWeb вчора впали на 7,6%, тоді як Telecom Italia подешевшала на 2,9%.
Великі викриття італійських корупціонерів відбуваються напередодні регіональних виборів, які відбудуться в наступному місяці. Поліція прагне наочно продемонструвати результати оголошеного головою Ради міністрів Італії Сильвіо Берлусконі нового плану боротьби з мафією, суть якого полягає в атаках на активи гангстерів.
"Відстежити джерела начебто легального доходу дуже складно. Жоден уряд в історії республіки не діяв так рішуче та ефективно в боротьбі зі злочинними організаціями", - заявив в ефірі державного радіо в грудні 2009 р. Берлусконі, пообіцявши знищити організовану злочинність в країні до 2013 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас