Грошей все менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей все менше

Казна та Політика
14364
Німецькі міста і громади недоотримали на сьогоднішній день податків на загальну суму 12 млрд. євро.
Зараз справи не дуже, а далі, ймовірно, буде зовсім погано. Такий загальний нерадісний висновок, який можна зробити з повідомлення обер-бургомістра фінансової столиці країни Петри Рот, яка є також президентом Парламенту німецьких міст ( Präsidentin des deutschen Städtetags ) При цьому, природно, вона послалася на приклад, їй найбільш близький – надходження до міської казни Франкфурту-на-Майні торік виявилися на 600 млн. євро меншими, ніж за той же період в 2008-му. За підрахунками експертів, які проаналізували нинішню ситуацію в метрополії, очікуваний дефіцит буде майже наполовину вищим, ніж в найгіршому з точки зору комунальної кризи 2003-му році.
Ці дещо сумні прогнози стосуються майже в рівній мірі більшості міст і комун, чиї загальні фінансові втрати в найближчому майбутньому виразяться в двозначних мільярдних числах.
"Значна частина наших міст виявилася в колапсі і не здатна покрити цей дефіцит",- відверто заявляє пані Рот, що вже багато років обирається на пост керівника міста. - "Подальше зниження податків, закладене в Закон, що діє з 1 січня, є таким навантаженням на громади і міста, яке ми не зможемо здолати" - впевнена вона.
Досвідчений керівник, вона знає, про що говорить. До речі, багато в чому завдяки саме її наполегливості п'яте за чисельністю населення (понад 660 тис.) місто Німеччини свого часу перемогло в гострій конкурентній боротьбі за право розмістити у себе штаб-квартиру Європейського центрального банку.
Звісно ж, в умовах загальної економічної кризи втрат зазнають всі федеральні Землі, сама федерація в цілому, що недоотримали з об'єктивних причин величезні кошти. Але німецьким комунам доводиться зовсім погано - в порівнянні з ними, вони недорахувалися ще 10% доходів. Скажімо, значно знизилися надходження, велика частина яких йде безпосередньо до місцевих бюджетів від всього цеху ремісників, що частково пояснюється скороченим робочим тижнем.
В принципі, деякі міста могли б вистояти і при такому скороченні доходів. Але проблема полягає в тому, що одночасно різко зросли виплачувані з міської казни витрати на соціальні витрати, виплати з безробіття. Лише доплати на утримання житла тим, хто позбавлений можливості працювати на постійному робочому місці і змушений жити на соціальну допомогу, досягли 40 млрд. євро. На думку Петри Рот, фінансові витрати комун і міст на соціальні потреби тих, хто живе в них, збільшилися приблизно удвічі, якщо порівнювати ситуацію з тим, що відбувалося в країні відразу після її возз'єднання.
Зрозуміло, що при такому розкладі в першу чергу страждають від браку коштів культурні, загальноосвітні та інші подібні програми, не пов'язані прямо з життєзабезпеченням людей цієї непростої для всієї Європи зими. Втім, сподіватися, що з настанням весни ситуація докорінно зміниться, на жаль, теж не доводиться.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас