Лондон залишається найдорожчим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лондон залишається найдорожчим

Казна та Політика
499
Статистичне відомство Європейського союзу Eurostat оприлюднило рейтинг європейських населених пунктів і регіонів з розрахунку ВВП на кожну людину, яка мешкає там. Eurostat розбив 27 країн Євросоюзу на 271 регіон за рівнем доходу з поправкою на вартість життя. Середній рівень по Європейському союзу був узятий за 100%. Аналіз підтвердив, що "лінія розлому" між багатими і бідними зонами Євросоюзу майже точно ділить його на Західну і Східну Європу.
За даними дослідження, північно-центральний район Болгарії і столиця Великобританії Лондон - антиподи за рівнем доходів на душу населення. Рівень доходів у найбагатшому районі ЄС - центральній частині Лондона - в 7,5 разу вище, ніж в бідній частині Болгарії. Показник ВВП в щорічному перерахунку на душу населення в Болгарії складає EUR6,4 тис. на рік, це - чверть від середньоєвропейського показника. У Лондоні, визнаному найдорожчим містом європейського простору, він в 2009 р. склав EUR49,1 тис. на рік. Цю різницю лише трохи згладжують відмінності у вартості життя.
В центральній частині Лондона ВВП на душу населення складає 334% в порівнянні з середньоєвропейським показником. За ним ідуть Люксембург (275%), Брюссель (221%) і Гамбург (192%). Почесне п'яте місце по ВВП на кожного жителя зайняла Прага з 172%, хоча Чехія і належать до нових східноєвропейських членів ЄС. За показником ВВП на жителя столиця Чехії обійшла навіть центральну частину Парижа (169%).
Найбільше "багатих" міст і регіонів Євросоюзу з рівнем ВВП вище 125% від середньоєвропейського - в Німеччині (дев'ять), Нідерландах і Великобританії (по п'ять), Австрії (чотири), Іспанії і Італії (по три). У Чехії і Словаччині таких регіонів по одному. Окрім Праги, в Східній Європі відносно високий показник ВВП на кожного жителя зафіксований в столиці Словаччини Братиславі та її околицях.
Замикають рейтинг добробуту Болгарія, Румунія, Польща і Угорщина. Бідними регіонами визнані північний захід Болгарії (26%) і північний схід Румунії (27%). Всього ж з 66 регіонів з рівнем ВВП нижче 75% 15 сконцентровані в Польщі, по сім - в Греції і Румунії, по шість - в Чехії, Болгарії і Угорщині, по чотири в Італії і Португалії, три - в Словаччині. У найбільш успішній країні Східної Європи Чехії бідним регіоном є північний захід країни з рівнем ВВП в 61,7%. Всі інші регіони Чеської Республіки, окрім Праги, знаходяться в діапазоні до 75,2% від середньоєвропейського рівня.
Єврокомісія має намір використовувати результати дослідження для оптимізації розподілу фінансової допомоги на розвиток регіонів у період 2014-2021 рр.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас