Електроніка, яка своє відслужила, несе загрозу довкіллю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроніка, яка своє відслужила, несе загрозу довкіллю

Казна та Політика
444
Електроніка, яка своє відслужила, становить серйозну загрозу для довкілля і здоров'я жителів країн, що розвиваються.
Як передає Бі-Бі-Сі, про це йдеться в оприлюдненій доповіді Програми ООН з довкілля, складеній на основі статистики, зібраної в 11 державах.
Згідно з документом, зростання обсягів "електронного мотлоху" в світі складає 36 млн. тонн щороку.
Китай, наприклад, щороку відправляє на звалище 2,3 млн. тонн непотрібної електронної техніки, поступаючись за обсягами лише Сполученим Штатам, які щороку викидають 3 млн. тонн електроніки.
"Серйозні випробування чекають не лише Китай, - заявив глава Програми ООН з довкілля Ахім Штайнер. - Індія, Бразилія, Мексика та інші країни можуть також зіткнутися зі зростанням забруднення довкілля і зростанням захворювань серед місцевих жителів, якщо утилізація електроніки не регулюватиметься належним чином".
Як стверджується в доповіді, до 2020 року кількість викинутої на звалище комп'ютерної техніки в Китаї і ПАР зросте на 400% в порівнянні з рівнем 2007 року, тоді як в Індії аналогічний показник зростання складе 500%.
Більшість відправленої на звалище електроніки в Індії та Китаї зазвичай переробляється в сміттєспалювальних установках для того, щоб витягувати з плат золото, срібло, паладій, іридій та інші коштовні метали.
При спалюванні електроніки утворюються отруйні гази, які безконтрольно викидаються в атмосферу.
Неправильна утилізація непридатних старих холодильників, кількість яких в тій же Індії до 2020 року потроїться, може призвести до масштабних витоків фреону.
Головна ж проблема, на думку експертів ООН, полягає в тому, що утилізація електроніки в країнах, що розвиваються, погано регламентована і віддана на відкуп численним приватним фірмам, що часто діють безконтрольно і на власний розсуд.
В доповіді також відзначається, що багато країн, що розвиваються, перетворилися на смітник індустріально розвинених країн і, незважаючи на офіційні заборони, продовжують приймати електронне сміття з-за кордону.
На думку Штайнера, правильно організована індустрія утилізації електроніки може перетворитися для країн, що розвиваються, на джерело прибутку, створити нові робочі місця і скоротити кількість шкідливих викидів в атмосферу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас