Прем'єр-міністр Греції: Країні поки що не потрібна фінансова допомога країн єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністр Греції: Країні поки що не потрібна фінансова допомога країн єврозони

Казна та Політика
383
Греція не потребує фінансової допомоги країн єврозони, заявив в інтерв'ю ВВС прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу.
За його словами, державі потрібна політична підтримка для того, щоб вона могла брати у борг гроші за аналогічними відсотковими ставками, що й інші країни, котрі входять до зони єдиної європейської валюти.
Уряд Греції планує зменшити в нинішньому році дефіцит бюджету з 12,7% до 2,8%, зазначив прем'єр-міністр країни.
Нагадаємо, що економіка Греції знаходиться в глибокій рецесії, прибутковість грецьких держоблігацій зростає, що ускладнює обслуговування державного боргу. Дефіцит бюджету Греції досяг в 2009р. рівня 12,7% від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни, тоді як базові угоди єврозони передбачають, що бюджетні дефіцити країн-учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП.
Грецький уряд вважає, що ЄС повинен надати конкретну програму допомоги країні в разі, якщо така допомога дійсно знадобиться. Греція підкреслює, що в даний час державі не потрібна пряма допомога з боку Євросоюзу, проте інвестори мають бути упевнені, що в Європи є детальний план допомоги Афінам, який за необхідності буде введений в дію. Греція хотіла б, аби європейські країни розробили механізм, який в разі потреби допоможе країнам єврозони, які не в змозі платити за рахунками.
Аналітики розглядають декілька можливих сценаріїв участі європейських урядів в долі Греції. Наприклад, казначейства країн єврозони могли б у разі потреби надати Греції бридж-фінансування з готівкових резервів, які вони підтримують для короткострокового міжурядового кредитування. ЄС в цілому або окремі країни (такі, як Франція або Німеччина) від імені блоку могли б безпосередньо надати Греції екстрений кредит. З більш маргінальних сценаріїв називаються випуск єдиних зобов'язань єврозони, втручання МВФ і обмеження "зверху" на торгівлю кредитними дефолтними свопами (CDS) на суверенний борг.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас