Експерти: Головне завдання держави - забезпечення рівних правил гри на банківському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Головне завдання держави - забезпечення рівних правил гри на банківському ринку

Казна та Політика
372
Стратегія подальшої роботи з державними банками повинна чітко відповісти на запитання: якою уряд бачить свою роль і які ставить перед собою цілі, - це допомогло б усьому ринку зрозуміти, що собою представляють державні банки і в якому конкурентному середовищі знаходяться приватні банки. Про це на черговому засіданні Фінансового прес-клубу заявив координатор діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторах України, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас.
Під час дискусії експерт наголосив, що коли уряд стає власником, він насамперед повинен будувати добре керівництво і проводити ефективну політику з розвитку банку. Водночас необхідно чітко розуміти, як державні банки конкуруватимуть з приватними.
При цьому він відзначив, що якщо основна мета уряду - соціальна функція у залученні депозитів, то існує багато способів робити це без участі у банківському бізнесі. "Є бюджет, є агентства розвитку, є фонди", - пояснив експерт.
"Проведення соціальних цілей у банку веде і до макроризиків, і до непрозорості фіскальної політики, і до непрозорості соціальних цілей, коли вони починають брати участь у загальному ринку депозитів і в загальному банківському ринку", - застеріг представник Світового банку.
На думку голови правління "Старокиївського банку" Юрія Яременка, державі, щоб захищати інтереси банківської системи, взагалі не потрібно брати участь у бізнесі цієї системи, оскільки виникає загроза того, що гравці ринку опиняться у нерівних умовах.
"Державність нашого регулятора ще ніхто не відміняв. Бізнес проводить також держава. Всі інші опиняються у нерівних умовах. Завелика спокуса регулювати себе не зовсім так, як інших. Я це взагалі вважаю навіть не спокусою, а доконаним на сьогоднішній день фактом", - зазначив банкір.
"Поки в нашій країні не буде чітко дотримуватися одне-єдине правило, написане для всіх, буде те, що відбувається зараз", - підкреслив він.
Аналогічну думку висловив провідний банкір департаменту фінансових інвестицій Європейського банку реконструкції та розвитку Роман Півень, наголосивши, що однакові правила гри на банківському ринку - це ключова умова нормальної роботи для всіх банків.
Голова наглядової ради Platinum Bank Юрій Блащук під час дискусії відзначив, що державі необхідно чітко зрозуміти, що робити з націоналізованими банками: робити їх прибутковими, щоб вони кредитували економіку, чи продавати. При цьому він підкреслив, що перед державою стоять інші стратегічні цілі, і вона не повинна розпилюватися на ведення банківського бізнесу.
"Держава потрапила у ситуацію, коли вона повинна була щось робити. Якщо є мета продати банк, ми не втримаємо уряд від того, що він заганятиме туди клієнтів. Банківське співтовариство, звичайно, буде чинити спротив, максимально контролювати подібні факти втручання держави. Але - будемо реалістами: цим нічого не добитися. Тим більше, що ми всі розуміємо, в якій ситуації ми живемо", - зазначив Блащук.
При цьому він додав, що привабливість держбанків для інвесторів може збільшити, насамперед, ефективний менеджмент, а не клієнтська база.
"Я б звернув увагу на побудову системи управління бізнесом, це буде приваблювати інвесторів. Саме це, а не те, що там обслуговуватиметься "Нафтогаз", який завтра піде, після купівлі банку, і інвестор це розуміє", - відзначив банкір.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас