Економіка США відновлюється швидше, ніж очікувалось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка США відновлюється швидше, ніж очікувалось

Казна та Політика
517
Американська економіка відновлюється після рецесії швидшими, ніж очікувалося, темпами, що обмежує втрати ринку праці, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Нью-Йорка Уїльям Дадлі.
"Ми чекаємо, що економіка продовжить зростати, але трохи повільніше, ніж в другій половині 2009 року, - цитує агентство Bloomberg слова Дадлі. - З врахуванням помірних темпів економічного підйому в США, ціновий тиск, ймовірно, залишиться обмеженим".
За даними міністерства праці США, опублікованими в п'ятницю, зростання споживчих цін (індекс CPI) в США в січні склало 0,2% в порівнянні з попереднім місяцем і 2,6% в річному вирахуванні. Аналітики прогнозували підвищення цих показників відповідно на 0,3% і 2,8%. При цьому ціни без врахування вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI) знизилися вперше з 1982 року - на 0,1% відносно грудня.
Тим не менше, за словами глави ФРБ Нью-Йорка, "відкорковувати шампанське доки дуже рано". "Рівень безробіття в країні залишається неприйнятно високим, і повільні темпи збільшення обсягів банківського кредитування можуть стримати зростання економіки в найближчому майбутньому", - зазначив він.
Безробіття в США несподівано знизилось в січні до 9,7% з 10% в грудні, зростання ВВП країни в четвертому кварталі 2009 року склало 5,7%.
За словами Дадлі, рецесія в США тривала "приблизно півтора роки", що "набагато коротше за економічні спади, котрі зазвичай спостерігаються за банківськими кризами".
"Зменшення обсягів виробництва в нижчій точці економічного циклу, в порівнянні з вищою точкою, склало близько 4%, що удвічі нижче за показники, що фіксувалися під час попередніх криз, - зазначив він. - Не дивлячись на ризики, що зберігаються для економіки, в цілому прогноз покращується".
Ринки капіталу "в даний час в цілому відкриті для бізнесу", хоча невеликі банки стикаються з проблемами в залученні фінансування і "споживачі, як і раніше, відчувають, що доступ до кредитів обмежений", - заявив Дадлі.
За даними National Bureau of Economic Research, спад в американській економіці почався в грудні 2007 року. Кінець рецесії доки не визначений.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас