США підстерігає пенсійна криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США підстерігає пенсійна криза

Казна та Політика
1100
Пенсійним фондам і фондам медичного забезпечення американських штатів найближчим часом може не вистачити коштів на необхідні виплати.
Уряди американських штатів зіткнулися з дефіцитом $1 трлн. між зобов'язаннями державних пенсійних фондів і фондів медичного забезпечення перед працівниками державного сектора і виділеними на покриття цих зобов'язань коштами. До такого висновку дійшла аналітична організація The Pew Center on the States, вивчивши стан соціальних програм, що проводяться штатами.
Загальний обсяг коштів, які уряди штатів мали виділити на заплановані виплати своїм працівникам і пенсіонерам по різних статтях соціального забезпечення, складає на даний момент $3,35 трлн. Поки ж в бюджетах штатів на програми фондів, оплату поточних і майбутніх рахунків виділено лише $2,35 трлн.
В аналітичному центрі Pew Center переконані, що діра у фінансуванні насправді може виявитися ще більшою. Оцінка розриву у фінансуванні, ймовірно, виявиться консервативною, тому що в дослідженні не враховувалися величезні інвестиційні втрати пенсійних фондів в другій половині 2008 р. Програми, які реалізуються владою округів, міст і інших суб'єктів місцевого рівня, не розглядалися, але передбачається, що і там є значні недостачі. Згідно з доповіддю Pew Center, незважаючи на поліпшення ситуації в динаміці прибутків пенсійних фондів від інвестицій в 2009 р., цього виявилося недостатньо, аби покрити попередні втрати.
Проблеми з пенсійними коштами в США почалися задовго до глобальної кризи і спаду в економіці. І в докризові часи американські штати не виділяли досить коштів, тим самим залишаючи всі великі діри в бюджетах майбутніх років. Рівні соціальної підтримки зростали, а грошей на них не було. У результаті обсяг щорічних пенсійних виплат з 2000-го до 2008 р. подвоївся і досяг позначки $64 млрд.
"В наявності значна проблема, але ця проблема може бути вирішена досить скромними заходами. Якщо ж вони (уряди штатів. - ред.) нічого не зроблять, чекатимуть, то врешті-решт їм доведеться мати справу з некерованою кризою", - попереджає керуючий директор Pew Center С’юзан Юрен. Можливі заходи для запобігання кризі пенсійних виплат будуть непопулярними - зменшення соціальних витрат, підвищення податків і скорочення урядових служб.
На думку експертів, якщо штати не стануть щороку відкладати щонайменше 80% від того, що потрібно на виплату соціальних допомог і пенсій, вже скоро вони зіткнуться з нерозв'язними проблемами. На сьогоднішній день, за даними Pew Center, деякі штати фінансували лише 7,1% всіх витрат на соціальну підтримку пенсіонерів, а 20 штатів не відкладали на це кошти взагалі.
Дослідження Pew Center містить рейтинг штатів. З'ясувалося, що Флорида, Айдахо, Нью-Йорк, Північна Кароліна і Вісконсин в 2008 р. могли повністю забезпечити свої пенсійні системи. Найменш благополучним виявився Іллінойс, де пенсійна система була забезпечена лише на 54%. При цьому автори дослідження відзначають, що фактичний розмір недостач з часу збору даних міг істотно зрости.
Вісім штатів - Аляска, Колорадо, Іллінойс, Канзас, Кентуккі, Меріленд, Нью-Джерсі та Оклахома - провалили перевірку. Цим штатам не вдалося поліпшити ситуацію зі своїми пенсійними планами. У найгіршому становищі виявився Іллінойс, де розрив між коштами, що виділяються, і витратами, які штат повинен покривати протягом найближчих 30 років по соціальних зобов'язаннях, досяг $54 млрд.
"Рецесія і втрати від інвестицій зіграли меншу роль в створенні проблеми. Значною мірою дефіцит $1 трлн. став наслідком власної політики штатів і недотримання ними фінансової дисципліни", - говорить пані Юрен.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас