СБ розраховує на збільшення обсягів підтримки розвитку за рахунок нових донорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ розраховує на збільшення обсягів підтримки розвитку за рахунок нових донорів

112
Світовий банк (СБ) розраховує на збільшення загального обсягу підтримки розвитку завдяки появі нових, а також збереженню підтримки з боку традиційних донорів, повідомив віце-президент Світового банку по Європі і Центральній Азії Філіпп Ле Уєру.
"Ми сподіваємося і всіляко заохочуємо традиційних донорів. Ми сподіваємося, що вони збережуть обсяги надання коштів на цілі розвитку на колишньому рівні. В той же час, ми сподіваємося, що завдяки появі нових донорів сукупний обсяг допомоги збільшиться. Ми готові працювати з керівництвом цих країн і керівництвом нових донорів для досягнення цих цілей", - сказав він в бесіді з журналістами.
"Ми, звичайно, дуже хотіли б, щоб традиційні донори виконали всі взяті на себе зобов'язання. Ми прекрасно розуміємо, що ситуація в країнах, які традиційно надають кошти, вельми складна q умови там спостерігаються дуже непрості", - відзначив віце-президент СБ.
В той же час він підкреслив, що "допомога на користь розвитку - це не благодійність". "Ми розглядаємо цю допомогу як свого роду інвестиції. Ми вважаємо, що дуже важливо заохочувати попит в країнах, що розвиваються, розвивати ринки в цих країнах так, щоб розвиток давав обопільну вигоду", - пояснив Ф.Ле Уєру.
Такі заходи, як міжнародна фінансова конференція "Нове партнерство в області фінансування глобального розвитку", яка 17-18 лютого пройшла в Москві, "свідчать не просто про зміну балансів обсягів допомоги, що надається, - велика частина її починає надходити саме від нових донорів, але вона є свідченням зміни загального балансу сил в світі". "Ми бачимо, що зараз можна говорити про те, що менша частина світового ВВП починає припадати на розвинені країни, всі великі обсяги виробництва ми спостерігаємо якраз в країнах, що розвиваються, в нових донорах", - підкреслив Ф.Ле Уєру.
"Уже зараз говорять про так званий "московський процес" - процес, який з'явився в 2006 році, коли вперше прозвучала думка про залучення нових донорів до цієї роботи. Світовий банк готовий співробітничати з урядами цих країн, як традиційних донорів, так і нових донорів", - сказав віце-президент СБ.
"Мені здається, що глобальна економічна криза, яку ми всі пережили, служить дуже хорошим нагадуванням про ще більшу міру взаємозалежності світу сьогодні. Зрештою можна сказати, що або ми вийдемо з кризи разом, або зазнаємо краху знову ж таки разом", - сказав він. Те ж саме, на думку Ф.Ле Уєру, "справедливо щодо архітектури міжнародної допомоги на цілі розвитку".
Він також позитивно оцінив дії, зроблені G20 щодо координації фіскальної і монетарної політики. "Завдяки цьому вдалося, з одного боку, уникнути ще важчої кризи, з іншого - скласти основу для виходу з поточної кризової ситуації", - пояснив віце-президент СБ.
При цьому він висловив думку, що надання допомоги на цілі розвитку "є потенційним засобом змінити систему багатосторонніх відносин, яка зараз існує в світі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас