СБ бачить труднощі в адмініструванні глобального податку на банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ бачить труднощі в адмініструванні глобального податку на банки

225
При введенні глобального податку на банки необхідно координувати дії всіх країн і зберігати рівні умови його стягування для всіх, інакше можливі проблеми для конкуренції, вважає віце-президент Світового банку по країнах Європи і Центральної Азії Філіпп Ле Уєру.
"Проблема тут в тому, що всім потрібно домовитися", - сказав він в бесіді з журналістами, коментуючи можливість введення такого податку.
"В кінцевому висновку, я вважаю, тут потрібно керуватися простим здоровим глуздом - якщо ми збираємося фінансувати процеси розвитку, то кошти для цього повинні звідкись надійти. Якщо ці кошти передбачається виручити завдяки введенню податку, то зрештою збирати такі податки з банків кожної країни доведеться самій же владі усередині цієї самої країни. І тут дуже важливо, щоб у процесі стягування цього податку вводилися і зберігалися рівні умови для всіх. Інакше можливі спотворення, можливі проблеми для конкуренції", - відзначив він.
Віце-президент СБ також підкреслив, що "будь-які колективні дії здійснювати дуже непросто, коли доводиться координувати дії різних учасників процесу".
В той же час він відзначив, що якість співпраці країн покращилася. "І взагалі криза, на наш погляд, привела, принаймні, до одного позитивного ефекту - вона підштовхнула тих, хто відповідає за формулювання економічної політики в країнах, набагато тісніше спілкуватися один з одним", - сказав Ф.Ле Уєру. "Ми бачимо, що саме це відбувається в останні півтора роки. І якщо завдяки всім цим діям вдасться залучити додаткові кошти на цілі розвитку, ну що ж, прекрасно, якщо це рішення, хай воно буде таким", - відзначив він.
Ф.Ле Уєру також відзначив, що останнім часом "йдуть обговорення про пошук нових інноваційних шляхів для фінансування процесів розвитку". "Я знаю, що МВФ почав розпродавати золото. Розглядаються й інші, складніші механізми для цих цілей", - сказав він. Ідея ж введення глобального податку на банки "витає в повітрі вже декілька років", відзначив віце-президент СБ.
Він нагадав, що Міжнародний валютний фонд має підготувати "якісь напрацювання, якісь висновки і представити до наступної зустрічі G20".
Британський прем'єр Гордон Браун раніше в інтерв'ю Financial Times заявив, що основні країни світу близькі до домовленості про введення загальносвітового податку на банки, і про неї може бути оголошено вже на майбутньому червневому саміті G20 в Канаді. Він також висловив думку, що ідея податку може бути підтримана МВФ перед традиційними весняними зустрічами в квітні.
Раніше він пропонував ввести на банківські транзакції так званий "податок Тобіна", але ідея була знехтувана США.
Американський президент Барак Обама, зі свого боку, оголосив про намір стягувати податок 0,15% з частини активів найбільших банків. Інші варіанти - податок на прибуток банків, оборот і фонд оплати праці співробітників.
Згідно з консенсусом, що формується серед лідерів розвинених країн, в майбутньому банки, а не платники податків, повинні оплачувати надзвичайні заходи з порятунку фінансових інститутів.
Великобританія вже обклала банківські бонуси 50-процентним податком. Швеція створила фонд, що фінансується банками, для порятунку фінансових інститутів, що переживають кризу.
Сумарна вартість порятунку банків під час кризи склала, за оцінкою Організації економічного співробітництва та розвитку, близько $11 трлн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас