"Ъ": Вітчизняні машинобудівники виконують великі замовлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вітчизняні машинобудівники виконують великі замовлення

1164
"Метінвест-Україна" на минулому тижні домовився про збільшення середньомісячного обсягу постачань продукції найбільшому українському машинобудівному підприємству "Азовмаш" в 2010 році в сім разів - з 2 тис. т до 14 тис. т, повідомили в прес-службі "Метінвест-холдингу". 82% від всього обсягу реалізації складе листовий прокат, решту - профіль, куток, балка і швелер.
"Азовмаш" - не єдина машинобудівна корпорація, що збільшує обсяг закупівель металопродукції цього року. "Ми маємо намір наростити закупівлі до кінця року майже в 1,5 разу", - заявив президент Новокраматорського машинобудівного заводу Георгій Скудар. За його словами, переговори з вірогідними постачальниками (їх назви не розголошуються) підприємство почне найближчим часом.
Зростання продажів металопродукції пов'язане з відновленням інвестпроектів у металургії (див. Ъ від 1 лютого) і закупівель вагонів російськими споживачами (перш за все Російськими залізницями), пояснюють в "Запоріжсталі". "Ми маємо намір збільшити відвантаження перш за все на внутрішній ринок", - стверджують в компанії. Аналогічні плани в "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД), повідомив віце-президент компанії Олександр Пилипенко.
За інформацією Української асоціації металотрейдерів (УАМ), споживання металопрокату в Україні в 2009 році знизилося в порівнянні з 2008 роком на 32,5% - до 5,3 млн т, а йог імпорт - на 55% - до 797,8 тис. т. Але вже в нинішньому році зростання продажів металопродукції на внутрішньому ринку може скласти 40-50% завдяки збільшенню споживання з боку машинобудування, відзначає президент УАМ Андрій Федосєєв. За його оцінками, при зростанні ринку на 40% металурги отримають додатковий прибуток у розмірі від $900 млн до $1 млрд. "Тобто обсяг продажів перевищить докризовий рівень", - додає він.
Втім, компанії зіткнуться з конкуренцією російських металургів, упевнена аналітик ІК Gainsfort Ольга Іванчук. Основними імпортерами російської металопродукції до України є "Північсталь" і Магнітогорський меткомбінат. "Вони були побудовані дещо пізніше, ніж велика частина українських меткомбінатів, і тому мають новіші технології і нижчу собівартість виробництва", - погоджується аналітик ІК Foyil Securities New Europe Ісмаїл Сафаралієв. "Річ у тім, що не всі українські заводи сьогодні можуть конкурувати за якістю і ціні з російською металопродукцією. Переваги будуть в нових заводів, що мають власну сировину. Перш за все в 'Азовсталі', Єнакіївського МК і 'АрселорМіталл Кривий ріг. Думаю, на них у результаті припаде велика частина зростання", - говорить Сергій Айда з ІК Dragon Capital.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас