"Приват" схиляє металургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Приват" схиляє металургів

Казна та Політика
592
Предметом розслідування стане феромарганець із вмістом вуглецю понад 2% і феросилікомарганець. Розгляд може закінчитися введенням квот або мит, що призведе до неминучого подорожчання імпортних аналогів і зрівняє шанси наших виробників з імпортерами. Таким чином, група "Приват" має намір переконати металургів в недоцільності співпраці із закордонними компаніями.
Поки поважний виробник вітчизняних феросплавів, група "Приват", котра весь 2009 р. відвойовувала у металургів свої умови постачань - стовідсоткову передоплату, зокрема, в "Арселор Міттал Кривий Ріг, імпортери-конкуренти не чекали і зайняли майже 40% ринку - незговірливі клієнти "Привата" уклали контракти із закордонними компаніями на постачання сировини. "У результаті імпорт збільшився із 5-7% в 2008 р. до 45% - в 2009 р.
Тому ми звернулись із проханням почати розслідування проти масового імпорту феросплавів, який завдав шкоди нашим виробникам", - розповідає виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев. Йому важко оцінити суму заподіяного підприємствам збитку.
Незговірливість в переговорах з металургами Кудрявцев пояснює витратами виробництва, що зросли, зокрема, подорожчанням електроенергії. А також - невідшкодованим ПДВ. За даними Сергія Кудрявцева, держава заборгувала підприємствам галузі близько 300 млн. грн. Найбільшу заборгованість, за його словами, мають Запорізький і Стаханівський заводи феросплавів.
Заступник начальника департаменту з питань металургійного комплексу "Держзовнішінформу" В'ячеслав Попов пояснює ситуацію, що склалася, зі збільшенням імпорту феросплавної сировини тим, що в період кризи на ринку українським виробникам метпродукції стало вигідніше співпрацювати із закордонними постачальниками: "Наші споживачі шукають кращі шляхи забезпечення сировиною із поєднання "ціна - якість - умови оплати/поставки". Виявилось, що у багатьох випадках іноземні постачальники феросплавів пропонували українським металургам більш конкурентні умови постачання та оплати продукції.
Попов утримався від коментарів з приводу розслідування, оскільки воно лише починається, але зазначив, що імпорт базових феросплавів показово збільшився торік. Так, за даними "Держзовнішінформу", ще в 2008 р. він становив 21,1 тис. т, а вже в 2009 р. - 106 тис. т. За попередніми даними аналітичного агентства, в 2009 р. Україна спожила близько 450-500 тис. т базових феросплавів.
Металурги не чекали такого повороту подій. "Лише сьогодні дізнався про початок розслідування і доки не можу відповісти, як буде побудована робота із закупівлями феросплавів цього року. Але наші виробники пропонують скажені ціни, тому що вони монополісти на цьому ринку", - розповів голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко. В "Арселор Міттал" утрималися від коментарів на феросплавну тему. Нагадаємо, в кінці минулого року ЗЗФ заявив про мирову угоду, яка нібито була укладена з криворізьким виробником металу.
Скоріш за все, санкцій проти імпортерів не буде, вважають експерти, але цей захід примусить металургів сісти за стіл переговорів з "Приватом". Старший аналітик ІК "Аструм" Юрій Рижков вважає, що вдаватися до обмеження імпорту шляхом антидемпінгових заходів не довелося б, якби група "Приват", що контролює феросплавний бізнес, була зговірливіша із покупцями. Юрій Рижков передбачає, що початок розслідування змусить сторони прийти до компромісного рішення. "Швидше за все, жодних обмежень введено не буде, "Приват" поступиться споживачам в цінах, внаслідок чого імпорт феросплавів зменшиться, а внутрішні їх закупівлі збільшаться", - вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас