Транзит казахстанської нафти через Польщу вигідніший, ніж через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транзит казахстанської нафти через Польщу вигідніший, ніж через Україну

Енергетика
416
Зміна маршруту транспортування казахстанської нафти у напрямі Польщі виявилася економічно вигіднішою, ніж транзит через Україну, заявив глава нацкомпанії "КазМунайГаз" Каіргельди Кабилдін на прес-конференції в Астані в четвер.
"Ми звернулися до наших російських колег, і вони перенаправили нас в напрямі (Польщі), який економічно виявився вигіднішим, ніж на Одесу", - сказав він, уточнивши, що у бік Гданська було перенаправлено 3,5 млн тонн казахстанської нафти.
Український монополіст ВАТ "Укртранснафта" в кінці 2009 року письмово повідомив "КазТрансОйл" про однобічне розірвання з 26 січня 2010 року договору на транспортування казахстанської нафти територією України. В той же час між урядами Казахстану і України укладено і діє угода про співпрацю із постачання казахстанської нафти в Україну і її транзит територією України від 1 червня 2004 року.
В ситуації, що склалася, лютневі обсяги казахстанської нафти постачатимуться у напрямі Польщі (Гданськ).
Міністр палива та енергетики України Юрій Продан заявляв, що "Укртранснафта" має намір домогтись підвищення ставки транзиту казахстанської нафти територією республіки. "Йдуть комерційні переговори про ціну на транспортування. Якщо сторони задовольнять один одного за ціною і обсягом, то буде підписаний відповідний договір", - зазначав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас