Банк Японії утримається від розширення заходів стимулювання, незважаючи на дефляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії утримається від розширення заходів стимулювання, незважаючи на дефляцію

Казна та Політика
181
Банк Японії за підсумками засідання 17-18 лютого, як очікується, утримається від введення додаткових заходів стимулювання економіки, незважаючи на поглиблення дефляції в країні, тому що відновлення залишається стабільним, прогнозують економісти, опитані агентством Bloomberg.
Разом з тим японський Центробанк має намір залишити базову процентну ставку на поточному рівні 0,1%.
Передбачається, що глава ЦБ Масаакі Сіракава і його колеги приймуть рішення про збереження програм екстреного кредитування для банків і щомісячних обсягів викупу держоблігацій.
Згідно з опублікованими в понеділок даними, зростання валового внутрішнього продукту Японії в жовтні-грудні 2009 року склало 4,6% в перерахунку на річні темпи, перевищивши прогнози ринку і розвіявши побоювання, що економіка країни занурюється в другу хвилю рецесії. В середньому ринок чекав зростання ВВП на 3,5% в перерахунку на річні темпи.
В порівнянні з попереднім кварталом ВВП в жовтні-грудні збільшився на 1,1% - при середньому прогнозі економістів на рівні 0,8-1%. Економіка Японії, таким чином, демонструє зростання вже три квартали поспіль.
"Дефляція поглиблюється, тому уряд може відновити тиск на Банк Японії з метою посилення боротьби з дефляцією в майбутні місяці, - відзначив економіст Nomura Securities Co. Такахіде Кіуті.
Дефлятор японського ВВП знизився за три місяці на рекордні 3 процентні пункті - з мінус 0,6% до мінус 3,6%.
"Подолання дефляції є дуже серйозною проблемою. Я б хотів повернути Японію на шлях стійкого розвитку і покласти край дефляції, звичайно ж, за підтримки з боку Банку Японії", - заявив у вівторок міністр фінансів Японії Наото Кан. В той же час міністр підкреслив, що ризики повторної рецесії в країні слабшають.
Сіракава, звернувшись до парламенту після Н.Кана, підтвердив готовність Центробанку надати додаткову ліквідність в разі підвищення волатильності на ринках.
"На подолання дефляції буде потрібен час, хоча ми докладемо серйозних зусиль в цьому напрямі. Зусиль одного Центрального банку недостатньо, щоб викорінити тривале зниження цін, але ми продовжуємо робити все, що можливо", - сказав глава ЦБ.
Дефляція в Японії триватиме, принаймні, до кінця фінансового року, що завершується в березні 2012 року, прогнозує Центральний банк країни. Через дефляцію в третьому фінкварталі (жовтень-грудень 2009 року) ВВП Японії був мінімальним з 1991 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас