Банки вже не хвилюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки вже не хвилюються

Кредит&Депозит
1664
Втім, деякі банки можуть відчувати труднощі.
Банкіри запевняють, що найгірше для них вже позаду. На думку віце-президента "Альфа-банку (Україна)" Романа Шпека, макроекономічні дані свідчать про проходження пікових точок кризи.
Тим не менше, в 2010 р. не слід чекати відновлення колишніх темпів зростання. "Головною перешкодою для банків є пошук адекватних джерел фінансування активних операцій в умовах обмеженої ліквідності. Додатковим негативним чинником є висока вартість ресурсів для банків порівняно з її докризовим значенням, а також збільшення частки короткострокових пасивів", - сказав він.
Начальник управління роздрібного бізнесу OTP Bank Олексій Руднєв також чекає відновлення політичної та економічної стабільності в країні. "Президентські вибори відбулися. Це повинно стати ще одним чинником для швидкого виходу економіки і банківської системи з кризи", - вважає він. Руднєв припускає, що якість портфелів продовжить знижуватися, але запевнив, що ця тенденція не стане критичною для банків.
"Ми не віримо в гіпотезу про другу хвилю, і вважаємо, що серйозні проблеми вже позаду. Принаймні, Нацбанк вже показав, що в разі паніки у нього є інструмент, що діє, - заморозити виплати з депозитів, аби дозволити банкам на якийсь час зберегти гроші. Але вірогідність катастрофічного сценарію найближчим часом невелика", - вважає керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.
"Другої хвилі банківської кризи ми не прогнозуємо", - згоден з ним фінансовий аналітик Astrum Investment Management Дмитро Ушенко.
Заступник голови АБ "Укргазбанку" Станіслав Шлапак підкреслив, що в 2009 р. багато банків постаралися максимально розібратися в своїх портфелях і вийти з нього з резервами під свої проблеми. "Друга хвиля кризи маловірогідна", - вважає він.
Втім, не всі ще упевнені в світлому майбутньому. "Ризик другої хвилі банківської кризи існує, і може торкнутися як великих, так і дрібних банків. У 2009 р. було головне завдання - "врятувати за будь-яку ціну".
В результаті окремі банки фактично за рахунок залучення депозитів зробили собі піраміду. Частина депозитних грошей пішла на покриття збитків із проблемних кредитів, і тепер для виплати відсотків з них доводиться залучати нові депозити", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Директор із управління активами КУА "ІТТ-Менеджмент" Віктор Федоров наполягає, що всі збитки в системі ще не враховані. "Називати кількість потенційно проблемних банків я не буду. Але зазначу, що проблеми виникнуть в тих, хто кредитував підприємство, яке не зможе пережити наступний рік. Яке це підприємство і який це банк, сьогодні сказати важко. Крім того, проблему підкине роздріб. У багатьох клієнтів закінчаться кредитні канікули, але не всі зможуть знов виплачувати кредити. У таких випадках доля банку багато в чому залежатиме від можливостей і бажання акціонерів докапіталізувати банк", - вважає він.
З ним, по суті, згоден заступник директора корпоративних фінансів КУА "КІНТО" Костянтин Переседов. "Банківська система списала далеко не всі збитки в 2009 р., істотна частина залишилася на 2010 р. Тому я чекаю, що істотні списання продовжаться, і банківській системі знадобиться ще не один десяток мільярдів гривень для докапіталізації", - вважає він. Та все ж Переседов сумнівається, що стануться гучні банкрутства.
Інші експерти також вважають, що проблеми окремих банків не торкнуться всіх інших. "Дефолт всієї банківської системи неможливий. Проте вірогідність дефолту деяких банків досить висока", - підкреслив Руднев.
"Більшість великих банків поповнили свій капітал в 2009 р. Його повинно вистачити як мінімум, аби абсорбувати збитки із вже існуючих активів, не порушивши при цьому нормативи адекватності капіталу.
Проблеми можуть виникнути в деяких невеликих банків, проте навряд чи це можна назвати другою хвилею кризи, швидше відгомоном першої", - вважає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас