Двадцять із 27 країн ЄС мають дефіцит держбюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Двадцять із 27 країн ЄС мають дефіцит держбюджету

Казна та Політика
582
Двадцять із 27 країн Євросоюзу мають дефіцит держбюджету вище 3% ВВП - межі, припустимої для 16 членів ЄС, що перейшли на єдину європейську валюту, зазначають деякі з європейських ЗМІ, повідомляє РИА Новости.
Ще рік тому показник дефіциту держфінансів, котрий в два-три рази перевищує рівень встановлений європейським Пактом стабільності, був немислимий для більшості членів ЄС.
Проте сьогодні, на думку спостерігачів, бюджетні дефіцити, що стали результатом глобальної фінансово-економічної кризи, коли в умовах значного зниження податкових надходжень держави були змушені вдаватися до запозичень, є швидше нормою, ніж винятком.
За прогнозами, дефіцит держбюджету в середньому по ЄС досягне в 2010 році 7,5% ВВП. В зв'язку з цим ринкові аналітики намагаються передбачити, за який час члени ЄС зможуть оздоровити своє фінансове становище. 13 країнам ЄС, що мають надлишковий дефіцит бюджету, Єврокомісія дала на подолання термін від двох до п'яти років.
Фінансово-економічна ситуація в державах ЄС, і в першу чергу в зоні євро, котра об'єднує 16 членів цієї регіональної організації, стане предметом обговорення міністрів економіки і фінансів 27 країн ЄС, що збираються у вівторок на зустріч в Брюсселі.
Напередодні голова так званої "Єврогрупи", що об'єднує міністрів фінансів членів ЄС, котрі перейшли на євро, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер фактично визнав, що стабільність в єврозоні знаходиться під загрозою.
За його словами, партнери Греції по фінансовому клубу зроблять рішучі і погоджені дії, аби зберегти стабільність єврозони як єдиного цілого, якщо і додаткові зусилля грецького уряду не зможуть зменшити бюджетний дефіцит країни.
Міністри фінансів країн зони євро на зустрічі в понеділок в Брюсселі, присвяченій економічним проблемам Греції, дійшли висновку, що Афіни протягом місяця повинні виробити нові заходи зі зменшення бюджетного дефіциту і зовнішнього боргу в разі, якщо антикризова програма, що діє, не досягне результатів.
За словами Юнкера, Греція погодилася з висунутими вимогами і тепер повинна повідомити, чи вважає вона додаткові заходи необхідними, до 16 березня. За доцільність таких дій повинні будуть проголосувати всі міністри фінансів єврозони, виключаючи саму Грецію. В разі схвалення деталі нових заходів зі скорочення витрат будуть погоджені з Єврокомісією.
За попередніми даними, ці заходи фокусуватимуться на збільшенні податку на додану вартість і введенні нових акцизних зборів і мит на предмети розкоші, включаючи автомобілі.
Голова "Єврогрупи", зі свого боку, відмовився уточнити, які саме засоби можуть бути застосовані для фінансового порятунку Греції.
Країна завершила 2009 рік з бюджетним дефіцитом 12,7% ВВП і боргом 300 мільярдів євро. Грецький уряд обіцяв заморозити заробітну плату в держсекторі, провести податкову і страхову реформу, боротися з ухиленням від сплати податків. Всі ці заходи, як розраховують в Афінах, повинні привести до зниження дефіциту з нинішніх 12,7% ВВП до 8,7% ВВП до кінця 2010 року.
Лідери Євросоюзу на позачерговому саміті в Брюсселі висловили Греції політичну підтримку, але не надали плану фінансової допомоги.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас