"Ъ": Споживачі підтримали "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Споживачі підтримали "Газпром"

Енергетика
326
Щоквартальний звіт "Газпрому" дозволяє повністю відновити картину динаміки продажів російського газу в Європі по окремих країнах. У I кварталі, коли постачання різко впали через проблеми з Україною, збільшили закупівлі лише Великобританія (на 100%) і Польща (майже на 20%). Але до Великобританії газ йшов по газопроводу Interсonnector з Голландії, а до Польщі - по газопроводу Ямал-Європа через Білорусь.
Найбільший споживач - Німеччина - знизив закупівлі в I кварталі удвічі і продовжував не вибирати газ в II. Після зниження цін в III кварталі країна збільшила обсяг закупівель на 12%, а в IV кварталі - відразу на 64%. В результаті за підсумками року Німеччина знизила обсяги споживання російського газу всього на 12,65%, до 31,37 млрд кубометрів. Джерело, близьке до "Газпрому", пояснило, що в Німеччині система ПСГ розвинена настільки, що дозволяє регулювати закупівлі газу залежно від ціни - знижуючи в період високих цін і підвищуючи в період низьких.
В Італії система ПСГ розвинена не так сильно. Крім того, газ на цьому ринку коштує традиційно дорожче, ніж в інших країнах Європи, і торік країні вдалося частково замінити російський газ катарським ЗПГ. В результаті після падіння обсягів закупівель в I і II кварталах і при зростанні на 21,68% в III в IV кварталі вони повернулися до рівня 2008 року, а за підсумками 2009 року падіння склало майже 15%.
Третя за обсягами закупівель Туреччина не вибирала російський газ, в першу чергу, через теплу зиму - лише в III кварталі спостерігалося незначне зростання (1,1%). В результаті підсумкове зниження закупівель перевищило 16%. Ще один великий споживач - Франція - лише в I кварталі недобрав 40% газу, а потім купував досить передбачено: з невеликим приростом в II кварталі і значним (22,6 і 18,7%) - в III і IV. Оскільки більше половини енергоспоживання Франції забезпечує АЕС, то частка російського газу в енергобалансі країни не є критичною і дозволяє зберігати закупівлі в межах контракту за підсумками року, пояснює Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу".
В Угорщині та Польщі, які в I кварталі отримували газ від RosUkrEnergo, сталося заміщення постачань. До Угорщини "Газпром" поставив додаткові обсяги через СП з E.On Panrusgas. У Польщі фізичні обсяги постачань були оформлені при підписанні міжурядової угоди та остаточному коректуванні договору "Газпром експортом" і польською PGNiG, відзначає джерело Ъ, ознайомлене з процесом переговорів.
Чехія та інші країни Західної і Центральної Європи, в яких спостерігалося різке падіння закупівель в I півріччі і зростання в II, реагували на зміни ціни в довгострокових контрактах "Газпрому". Падіння споживання газу в Румунії і Болгарії пов'язане зі світовою фінансовою кризою, посиленою внутрішньополітичною кризою. Заступник міністра енергетики РФ Валерій Яновський і заступник глави "Газпрому" Олександр Медвєдєв сьогодні проведуть переговори в Румунії щодо постачань газу і щодо можливості виходу South Stream на румунську територію.
Судячи з даних "Газпрому", 9 з 21 країни Європи, яким він поставляє газ, знизили обсяги закупівель в 2009 році більш ніж на 15%. Умови договорів монополія зберігає в таємниці, але вважається, що в середньому в них встановлений мінімальний рівень закупівель 80-85% від контрактних обсягів. У "Газпромі" запевняють, що принцип take or pay був застосований у всіх випадках. Проте деякі споживачі отримали пільги. "Італія повністю виконала свої зобов'язання по take or pay, але ми скоректували ціну для реалізації газу в країні", - пояснили в "Газпром експорті".
Глава East European Gas Analysis (США) Михайло Корчемкін вважає опубліковані "Газпромом" дані "хорошим завершенням невдалого року". Але відзначає, що навіть на тлі різкого зростання постачань у багатьох споживачів в IV кварталі в цілому "Газпрому" не вдалося вивести обсяг експорту на рівень докризового IV кварталу 2007 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас