Голова ЦБ Саудівської Аравії бачить потенціал долара і євро в якості світових резервних валют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЦБ Саудівської Аравії бачить потенціал долара і євро в якості світових резервних валют

Валюта
299
Голова Центробанку Саудівської Аравії Мохаммед аль-Джасер в неділю виступив на підтримку збереження за доларом статусу основної світової резервної валюти і проти присудження такого статусу СДР (спеціальним правам запозичення) Міжнародного валютного фонду, повідомляє AFP. Він також заявив про зростаючу роль євро і необхідність поступової диверсифікації резервних валют.
За словами аль-Джасера, СДР мають лише небагато з характеристик, які відповідають статусу світової резервної валюти. Серед них називаються наявність у валюти інвестиційного потенціалу і її використання в торгівлі. "СДР не є валютою", - зазначив глава Саудівського ЦБ.
Китай, який відчуває сильну залежність від ослабленого кризою долара висловився за посилення ролі СДР, проте, на думку аль-Джасера, "на це підуть роки". Він зазначив, що не вважає таке рішення реалістичним.
Значна частка держдоходів Саудівської Аравії, другого світового виробника нафти, припадає на доларові надходження від експорту "чорного золота". Валютні резерви країни, велика частина яких також деномінована в американській валюті, досягають майже 400 млрд доларів.
Аль-Джасер вказав, що єдина європейська валюта потихеньку зміцнює свою роль як резервна, хоча до долара євро ще далеко і йому доводиться стикатися з певними проблемами. В майбутньому можна чекати посилення конкуренції між євро і доларом в "резервній" якості, вважає глава Саудівського ЦБ. "Ідеальною була б багатополярна система, і євро, я думаю, рухається в цьому напрямі", - додав він. Європейська валюта все ще недостатньо ліквідна як інвестиційний інструмент, але з часом її роль зміцниться, упевнений аль-Джасер.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас