ЄЦБ може зберегти низькі відсоткові ставки для підтримки економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ може зберегти низькі відсоткові ставки для підтримки економіки

Валюта
337
Європейський центральний банк (ЄЦБ) може зберегти низькі відсоткові ставки, аби підтримати економіку єврозони в умовах згортання програм стимулювання, заявив Атанасіос Орфанідіс, член ради ЄЦБ і голова Центрального банку Кіпру.
"Згортання деяких нестандартних заходів стимулювання не слід помилково тлумачити як бажання повністю скасувати підтримку економіки. В світлі стриманого прогнозу інфляції, нестійкості і слабкості економіки, як і раніше, потрібні додаткові заходи підтримки", - наводить агентство Bloomberg слова Орфанідіса.
При визначенні відсоткових ставок в майбутньому ЄЦБ орієнтуватиметься, перш за все, на "еволюцію економіки і ризики для цінової стабільності", сказав банкір.
ЄЦБ прогнозує зростання ВВП єврозони на 0,8% в 2010 році і 1,2% в 2011 році. Інфляція складе в середньому 1,3% цього року і 1,3% в наступному, що істотно нижче за цільовий рівень центробанку (2%).
"Коментарі Орфанідіса підтвердили наші очікування, що ЄЦБ не підвищуватиме ставку цього року. Він, схоже, був дуже заклопотаний прогнозами економічного зростання та інфляції", - зазначив головний економіст Royal Bank of Scotland по Європі Жак Кайю.
Після публікації інтерв'ю з А.Орфанідісом євро подешевшав з $1,3622 до $1,3613.
Говорячи про ситуацію в Греції, Орфанідіс висловив думку, що ринок переоцінює серйозність грецьких бюджетних і боргових проблем, і зростання спредів прибутковості грецьких та інших європейських облігацій не виправдане макроекономічними показниками.
Прибутковість грецьких держпаперів підскочила через побоювання дефолту на тлі величезного дефіциту держбюджету (12,7% ВВП в 2009 році) і значного держборгу Греції.
Грецький уряд зробить все необхідне, аби подолати бюджетну кризу, запевнив Орфанідіс.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас