Financial Times: Грецька криза рухається у бік Америки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Financial Times: Грецька криза рухається у бік Америки

Казна та Політика
5526
Криза, що почалася в Афінах, поширюється на Лісабон і Мадрид. Але було б серйозною помилкою вважати, що боргова криза обмежиться слабкими економіками єврозони, пише 12 лютого Financial Times. Це криза всього західного світу, і її наслідки будуть набагато глибшими, ніж здається сьогодні більшості інвесторів.
Звісно, криза в єврозоні має свої особливості. Пристрій Європейського валютного союзу не передбачає механізмів надання фінансової допомоги грецькому уряду Європейським союзом, Європейською комісією або Європейським Центробанком (статті 123 і 125 Лісабонського договору).
Європейська рада, звичайно, може застосувати статтю 122, аби допомогти державі ЄС, якому "серйозно загрожують глибокі проблеми, викликані природними катаклізмами або винятковими обставинами, що не піддаються його контролю". Але зараз ніхто не хоче зробити вигляд, що зяючий дефіцит грецького бюджету є природним катаклізмом. В Греції немає також можливості девальвувати свою валюту, що вона могла б зробити з драхмою до приєднання до євро. Не існує навіть механізму, який Греція могла б використовувати, щоб вийти з єврозони.
Залишається лише три можливості: болісне зниження дефіциту з 13% ВВП до 3% протягом всього трьох років; частковий або повний дефолт по державному боргу Греції; або фінансова допомога ЄС в якомусь варіанті.
Оскільки жоден з трьох варіантів не виглядає привабливим, а будь-яке рішення щодо Греції матиме наслідки для Португалії, Іспанії і, можливо, інших країн, прийняттю якого будь-якого рішення передуватиме запекла торгівля
Та біди єврозони не повинні відволікати нас від суті бюджетної кризи, яка обрушилася на багато західних економік. По суті, з однією і тією ж проблемою зіткнулися країни від Ісландії та Ірландії до Британії і США. Різниця лише в розмірах.
Західному світу незабаром належить зрозуміти, що кейнсіанського безкоштовного обіду не буває. Дефіцити не допомогли нам так, як монетарна політика. По-перше, ефективність бюджетних витрат була набагато нижчою, ніж сподівалися прибічники стимулювання. По-друге, в глобалізованому світі "витікання" з відкритих економік великі. Нарешті, зростання державних боргів передбачає рахунки, які нам пред'являть до оплати значно раніше, ніж ми чекаємо.
Для найбільшої економіки світу, США, день розплати здається віддаленим. Чим гірша ситуація в єврозоні, тим міцніший долар, бо нервуючі інвестори вкладають гроші в "надійні" американські борги. Цей ефект може триватидекілька місяців.
Але навіть побіжний погляд позбавляє слово "надійні" всякого сенсу. Навіть за прогнозами Білого дому, всього через два роки федеральний борг, тримачами якого є інші держави, перевищить 100% ВВП. Цього року, як і рік тому, дефіцит федерального бюджету складе близько 10% ВВП. Згідно з довгостроковим прогноз Бюджетного управління, в США вже ніколи не буде збалансованого бюджету.
Хоч заощадження населення США з початку "великої рецесії" зросли, їх зростання недостатнє, аби абсорбувати емісію казначейських векселів, що складає трильйон доларів на рік. Зараз між США і підвищенням прибутковості облігацій коштують лише ФРС, що набуває векселів, і Китаю, що нагромаджує резерви. Але ФРС вже згортає придбання і, як очікується, припинить збільшувати грошову масу. Тим часом Китай різко зменшив обсяги придбання векселів, з 47% нової емісії в 2006 році до 20% в 2008 році. Торік цей обсяг, за оцінками, склав 5%.
В новий бюджет адміністрації Обами легковажно закладено зростання ВВП на 3,6% протягом п'яти найближчих років при середньому значенні інфляції 1,4%. Але зі зростанням реальних процентних ставок зростання економіки цілком може сповільнитися.
Бюджетна криза Заходу почалася в Греції, колисці західної цивілізації. Скоро вона дістанеться до Британських островів. Але головне питання - коли ця криза дістанеться до останнього бастіону західної могутності, розташованої на іншому березі Атлантики.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас