Бідні європейці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бідні європейці

Казна та Політика
4849
Яка відповідь є правомірною на повідомлення про бідність тієї чи іншої людини або цілої сім'ї? Висловлення співчуття, спроба зрозуміти причини ситуації, що склалася, практичні поради щодо виходу з неї? Так, звичайно... Але перш за все, мабуть, логічно було б поставити питання - де? Де саме, ця сама бідність?
І не лише від того, що бідність громадянина Сомалі і громадянина Швейцарії - це зовсім різне.
Але і тому, виявляється, що навіть в межах об'єднаної Європи поняття недостатності коштів для забезпечення гідного існування сильно відрізняються.
Нинішній рік оголошений в Європі роком боротьби з цією напастю тому, що число бідних в цілому на континенті наростає. Який же еквівалент бідності для тієї чи іншої країни ЄС?
Відмінності вельми істотні. Так, наприклад, в зовсім невеликому, але проте Великому Герцогстві Люксембург, що займає 167-е місце в світі по території і 168-е - по населенню, офіційно бідною називають людину, яка отримує дохід нижче 1546 євро.
Інакше кажучи, бідною сім'єю тут прийнято вважати двох дорослих і двох дітей до 14 років з щомісячним доходом до 3246 євро.
Ситуація ж в сусідній Франції - країні, за масштабами набагато соліднішій - бідняком вважають людину з доходом менше 828 євро, а в Бельгії - з 900 євро.
Очевидно, що люксембуржці в цьому житті відчувають себе дещо комфортніше від своїх сусідів. В усякому разі, на питання 47,5 % місцевого населення стверджує, що відчувають себе «упевнено» і жити їм «легко».
Буквально поруч, в Німеччині, таке про себе можуть з упевненістю сказати не більше 20% громадян.
Між тим, позбавлена емоцій статистика стверджує, що проблема люксембурзької бідності все ще далека від свого вирішення. Згідно з припущенням національного статистичного інституту Statec, прогнозується спад економіки на 1,8% наступного року, ціни на житло продовжать зростати, як і рівень безробіття, який може дійти до 6%, - що, в цілому, навряд чи сприятиме зменшенню числа бідних в країні.
Втім, влада тут не збираються склавши руки чекати погіршення ситуації. Уряд Герцогства, міністерство сім'ї виробили спеціальну програму боротьби з цим малопривабливим явищем.
Передбачається реалізувати для вирішення проблеми безліч різних соціальних проектів. Витрати на них в сумі понад 181 тисячі євро занесено до бюджету 2010 року. Буде створено соціальне агентство нерухомості і зроблені всі заходи для того, щоб житло стало доступнішим.
Бідних, за люксембурзькими мірками, в нинішньому році тут більше не стане.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас