Геєць: Україні вкрай важливо захиститься від спекулятивного капіта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геєць: Україні вкрай важливо захиститься від спекулятивного капіта

Казна та Політика
585
Україні важливо відстежувати рух потоків міжнародних фінансів з розвиненого світу до інших регіонів, а також враховувати зростання прибутковості на ринках цінних паперів і нерухомості, оскільки ці чинники можуть спровокувати потік спекулятивного капіталу до України, який почне формувати не підкріплені об'єктивними передумовами фінансові бульбашки.
Про це в коментарі "Дзеркалу тижня" заявив директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєць.
"Багато ознак фінансової піраміди уже проявляються, наприклад, у Китаї. В Україні найбільш уразливою сферою для спекулятивних атак є ринок нерухомості", - пояснив учений.
Геєць переконаний, що спроба побудувати власну грошово-кредитну, фіскальну, валютну, економічну політику без урахування міжнародних чинників - абсолютно тупикова.
"Як приплив, так і відплив капіталу потребує продуманих і зважених підходів регулювання, і навіть такі країни, як США, які в минулі роки сповідували в цій сфері максимально ліберальну політику, зараз всерйоз замислюються про необхідність перегляду ключових принципів у цій сфері", - відзначив він.
Геєць підкреслив, що необхідно спробувати врахувати, яку частину інфляції, окрім згенерованої внутрішніми чинниками, буде імпортовано до України, як вона проявиться і які наслідки матиме для грошово-кредитної, фінансової та економічної сфер.
"Якщо у нас не буде адекватної відповіді на всі ці виклики, то ми дуже швидко отримаємо чергову непродуктивну експансію і вкотре неминуче наступимо на граблі, які щойно боляче вдарили нас", - застеріг він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас