Кореспондент з'ясував, чому в Україні різко подорожчали продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кореспондент з'ясував, чому в Україні різко подорожчали продукти

Казна та Політика
1849
Ціни на найбільш споживані продукти в Україні досягли свого п'ятирічного максимуму. Проте, пише Кореспондент, політичної змови немає: є зростання світових цін.
Вперше за п'ять років українці знову почали користуватися кишеньковими калькуляторами і ретельно вираховувати свій раціон. За декілька тижнів товари, які формують споживчий кошик пересічного жителя країни, подорожчали на 30-50%, що стало найбільшим показником від 2005 року.
За даними Кореспондента, подорожчання торкнулося практично всіх основних продуктів - цукру, молока, сиру, соняшникової олії, картоплі і навіть хліба, на який у деяких регіонах вже перебили цінники.
Лідером гонки цін став цукор, який за декілька тижнів підскочив з 8 до 12 грн. На другому місці за темпами набору вартості виявився твердий сир - в найбільших торгівельних мережах він вже продається в середньому за 70 грн. за кілограм, що як мінімум на 20 грн. вище від грудневих цін. Уряд поспішив заявити про штучні причини такого зростання цін і у всьому звинуватив великих промисловців, які нібито необґрунтовано завищуючи ціни, створюють негативний імідж прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко.
Та експерти переконані, що справа зовсім не в політичному шкідництві, - на вартість продуктів харчування, зокрема, цукру, впливає низка зовнішніх факторів. "Цукор подорожчав через значне подорожчання буряку на світових ринках", - заявив заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський про одне з них. Експерти впевнені, що ціни продовжать своє зростання і в майбутньому.
До зростання цін на лідера нинішньої цінової гонки - цукор, на думку аналітиків, призвела дорожнеча на міжнародних ринках в цілому і недостатнє фінансування агропромислового сектора країни зокрема. За словами Ярославського, уряд за два роки зменшив фінансування українських аграріїв з 6 млрд грн. до 0,2 млрд грн., через що посіви цукрового буряку скоротилися і внутрішній дефіцит цукру залишився на високому рівні - близько 500 тисяч тонн.
Пояснити зростання вартості інших продуктів в Україні Ярославському простіше. Подорожчання соняшникової олії, картоплі й навіть хліба носить, на його думку, тимчасовий характер і, швидше за все, пов'язане з цукрово-молочним ціновим стрибком. Але в майбутньому українцям все ж доведеться затягнути пояси. На думку аналітиків міжнародного агентства Bloomberg, 2010-й може стати роком швидкого зростання цін на продовольство.
Експерти прогнозують зростання світових цін на рис, зерно, овес, сою, корми і рослинні олії на рівні 60%. Крім того, на 39% може подорожчати сухе молоко, яке є основою для цілого сегменту молочних продуктів. Головною причиною для цього аналітики агентства називають зростання попиту на продовольство в промислово розвинених країнах, які почали оговтуватися від рецесії, а також в Індії та Китаї, і падіння виробництва цих продуктів, яке виявилося найнижчим за останні три роки.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас