Україна вимагає підвищення цін на транзит казахської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вимагає підвищення цін на транзит казахської нафти

Енергетика
604
Україна наполягає на проведенні переговорів із Казахстаном з питання транзиту казахської нафти, про це повідомив РБК-Україна прес-секретар Міністерства палива та енергетики України Фент Ді.
ВАТ "Укртранснафта" в січні ц.р. направила звернення на адресу АТ "КазТрансОйл", в якому запропонувало найближчим часом провести переговори в Києві, під час яких було заплановано обговорення взаємовигідних умов співпраці цих компаній на 2010 р., проте відповіді на лист "Укртранснафта" не отримала. Товариство 1 лютого 2010 р. направило ще одне звернення на адресу АТ "КазТрансОйл", в якому повторно запропонувало керівництву компанії провести відповідні переговори у м. Києві, у відповідь на яке АТ "КазТрансОйл" проінформувало, що через вкрай напружений графік роботи, візит керівництва до Києва неможливий.
В ст. 7 угоди між урядами Казахстану та України про співпрацю з постачань і транзиту казахської нафти територією України від 1 червня 2004 р. передбачено, що "транспортування нафти здійснюється на основі довгострокових договорів на транспортування нафти". У договорах визначаються щорічні обсяги нафти казахської сторони для постачання і транзиту з використанням системи нафтопроводу української сторони, транспортний тариф та інші комерційні умови.
Між ВАТ "Укртранснафта" і АТ "КазТрансОйл" укладено договір про надання послуг з транспортування нафти територією України від 29 грудня 2008 р. №74-09к, у якому відсутні встановлені щорічні обсяги транзиту нафти казахстанських нафтових компаній, що відповідно до міжурядової угоди є необхідною умовою для здійснення транспортування нафти територією України.
ВАТ "Укртранснафта" листом від 25 листопада 2009 р., у встановлені договірними відносинами терміни, завчасно повідомила АТ "КазТрансОйл" про розірвання з 26 січня 2010 р. вказаного договору.
Через відсутність затверджених уповноваженим органом прогнозних обсягів постачань і транзиту казахстанської нафти, а також враховуючи тенденцію зменшення обсягів транзиту казахстанської нафти територією України, що існує останніми роками, і відсутність будь-якої відповідальності за такі дії, що призводить до зменшення надходжень тарифної виручки державної компанії, ВАТ "Укртранснафта" звернулося до АТ "КазТрансОйл" з пропозицією перегляду договірних відносин, якими закріпити щорічні обсяги транспортування нафти і встановити відповідальність за їх невиконання.
Нагадаємо, 11 лютого 2010 р. міністр палива та енергетики України Юрій Продан повідомив, що тривають комерційні переговори між "Укртранснафтою" і "КазТрансОйл" відносно ціни на транспортування. Міністр також додав, що Україна планує отримувати більше доходів від транспортування казахської нафти через територію країни.
Обсяги транспортування нафти казахстанських вантажовідправників територією України за 2003-2009 рр. склали: у 2003 р. - 10,739 млн т, в 2004 р. - 9,947 млн т, в 2005 р. - 6,91 млн т, в 2006 р. - 8,448 млн т, в 2007 р. - 9,444 млн т, в 2008 р. - 7,871 млн т, в 2009 р. - 5,333 млн т.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас