МВФ рекомендує центробанкам не дуже стримувати темпи інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ рекомендує центробанкам не дуже стримувати темпи інфляції

Казна та Політика
464
Головний економіст Міжнародного валютного фонду (МВФ) Олів’є Бланшар рекомендував центральним банкам світу підвищити таргетований рівень інфляції і не дуже стримувати її темпи на даний час, аби знизити вірогідність повторення рецесії.
Як пише The Wall Street Journal, світовий економічний спад виявив вади нинішньої макроекономічної політики: наприклад, центробанки дуже покладаються на процентні ставки при регулюванні економіки. За словами Бланшара, "криза заставляє нас задуматися про архітектуру посткризового макроекономічного регулювання".
В новій доповіді Бланшара, підготовленій спільно з двома іншими економістами МВФ, - Джованні Дель'Аріччія і Паоло Мауро, йдеться, що регулятори повинні радикально переглянути підхід до заходів з подолання великих фінансових криз, пандемій або терористичних атак.
Як одну з рекомендацій МВФ пропонує центробанкам "прагнути до вищого рівня інфляції в нормальний час, аби створити простір для дій у сфері грошово-кредитного регулювання при подоланні подібних потрясінь". На даний час таргетований рівень інфляції більшості великих центробанків світу складає 2%, але МВФ радить підвищити його до 4%.
При інфляції 4% короткострокові процентні ставки поза кризою складатимуть близько 6-7%, і ЦБ зможуть різкіше знижувати їх у разі потреби, вважає Блашнар.
Нові рекомендації МВФ є значним відходом від колишніх тенденцій, якщо не радикальною зміною курсу: довгі десятиліття міжнародна організація наполягала на тому, що країни повинні знижувати темпи інфляції. Державам Латинської Америки та Африки, де інфляція особливо висока, натякали, що такими темпами вони ніколи не досягнуть успіху, відзначає WSJ.
Експерти вважають, що центробанки, які пам'ятають про те, до якої кризи призвели високі темпи інфляції в 1970-1980-і рр., дуже неохоче розділять нові погляди МВФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас