Точка зору: Підвищення цін на продукти харчування зумовлене чотирма факторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Підвищення цін на продукти харчування зумовлене чотирма факторами

1226
Незалежний економічний експерт Борис Кушнірук вважає, що в підвищенні цін на продукти харчування бензин не винен. Насправді в подорожчанні сиру і цукру багато складових.
"По-перше, це коли протягом минулого року Національний банк друкував гроші. Тоді всі експерти в один голос говорили: шановні, так не буває. Коли ви друкуєте гроші, то це впливає не лише на курс національної валюти, але і на ціни. Тому що поступово нічим не забезпечені гроші починають тиснути на ціни. Це перший чинник. І він об'єктивний, і він є накопичувальним. Тобто не відбувається так: сьогодні надрукували, а завтра ціни підвищилися. Минає певний період часу, три-чотири місяці, після чого цей чинник починає діяти. А якщо пригадати, що торік у нас був майже весь рік для того, щоб гроші друкувалися, то зрозуміло, що це повинно було обов'язково мати наслідки", - розповів експерт.
Другою причиною зростання цін Б.Кушнірук назвав "витратний чинник, пов'язаний з тим, що є певне зростання на витрати на енергоносії".
"В певний момент, коли криза лише почалася, виробники не були готові це робити. Але зараз їм потрібно підвищувати ціни для того, щоб вижити", - відзначив економіст.
Третя складова подорожчання продуктів - це очікування, стверджує Борис Кушнірук. За його словами, якщо ви чуєте, що завтра ціни підвищаться, то хтось починає робити це вже сьогодні: "Тому що відразу ж думають про те, якими будуть витрати після завтрашнього подорожчання. Починає діяти принцип очікування".
"І четвертий чинник - це змови. Вони, безперечно, існують. Існують змови на тому ж бензиновому ринку, існують змови на ринку харчових продуктів. Це безперечно. Коли в один день ціни на сири всіх виробників одні, а наступного дня - інші... То, даруйте, тут не можна сказати, що вони всі в один день узяли і підвищили так несподівано ціни. Існують певні рішення, які приймаються на рівні домовленостей про спільне підвищення цін. Тому ці чинники дійсно говорять про те, що підстави для зростання інфляції існують. І в нового уряду буде тяжке завдання: яким чином зберегти цінову стабільність. Тому що ця цінова стабільність, це зростання цін, як відомо, б'є по найменш захищених верствах населення. І тому саме вони більшою мірою відчуватимуть це подорожчання", - підсумував Б.Кушнірук.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас