Джерело: Уряд України може дозволити пільговий імпорт з Білорусі 100 тис. тонн цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Уряд України може дозволити пільговий імпорт з Білорусі 100 тис. тонн цукру

Аграрний ринок
501
Уряд України має намір розглянути можливість безмитного імпорту до травня 2010 року з Білорусі 100 тис. тонн тростинного і бурякового цукру, повідомило джерело в Міністерстві аграрної політики.
"На розгляд Кабінету міністрів подано проект постанови, розроблений Міністерством економіки, який передбачає пільговий імпорт цукру, у тому числі тростинного, з Білорусі в обсязі 100 тис. тонн", - сказав співрозмовник агентства.
Він пояснив, що відповідно до угоди про вільну торгівлю між Україною і Білоруссю, в країну дозволено безмитне ввезення лише бурякового цукру.
За словами співрозмовника агентства, документ планувався до розгляду на засіданні в четвер, 11 лютого. В той же час джерело відзначило, що не має в своєму розпорядженні інформації, чи було прийнято відповідну постанову.
В Національній асоціації цукровиробників України (НАЦУ) "Укрцукор" агентству повідомили, що асоціація надіслала прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко лист, в якому виклала свою думку щодо цього документа. Експерти НАЦУ "Укрцукор" вважають, що проект постанови про пільгове ввезення білоруського цукру був внесений на розгляд уряду з порушенням регламентних вимог, бо не надходив у встановленому порядку на узгодження до Міністерства аграрної політики і громадських організацій бурякоцукрової галузі.
Крім того, в асоціації впевнені, що додаткове ввезення цукру з Білорусі може призвести до зменшення в Україні посівів цукрового буряку і виробництва цукру в 2010 році.
Україна в 2009 році імпортувала з Білорусі 76,5 тис. тонн бурякового цукру проти 61,3 тис. тонн у 2008 році.
Як повідомлялося, на початку цього року на українському ринку спостерігалося різке зростання цін на цукор, яке експерти пояснювали впливом світових тенденцій. Уряд заявив, що подорожчання цукру необґрунтоване і має спекулятивний характер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас