Країни єврозони домовилися надати фінансову допомогу Греції за необхідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни єврозони домовилися надати фінансову допомогу Греції за необхідності

432
Лідери держав, що входять в зону єдиної європейської валюти, домовилися надати фінансову допомогу Греції, якщо така необхідність дійсно виникне. Про це повідомив президент Європейського союзу Херман ван Ромпей на надзвичайному саміті ЄС з проблем економіки. За його словами, "члени єврозони зроблять рішучі та узгоджені дії, якщо виникне загроза стабільності єврозони в цілому", передає Associated Press.
Х.ван Ромпей підкреслив, що в даний час Греція не просить фінансової підтримки Євросоюзу. За словами президента ЄС, поки участь Європи у вирішенні грецьких проблем обмежуватиметься регулярним моніторингом перебігу програми скорочення бюджетного дефіциту. Міжнародний валютний фонд надасть "технічну підтримку", вказав Х.ван Ромпей.
На цьому тижні тривоги на фінансових ринках з приводу Греції помітно стихли, чому сприяли чутки про те, що країни Європи все-таки готові надати Греції скоординовану допомогу, не дивлячись на певні законодавчі бар'єри. Так, Європейський центральний банк не має права надавати пряму фінансову допомогу державі - учасникові Європейського валютного союзу - це чітко прописано в статуті банку.
Раніше сьогодні джерела в європейських дипломатичних колах повідомляли, що остаточна ухвала Європи щодо Греції буде винесена наступного тижня. Очікувалося, що на сьогоднішньому саміті в Брюсселі будуть зроблені загальні заяви, тоді як конкретні деталі плану підтримки Греції з'являться пізніше.
В даний час Греція є очевидною "слабкою ланкою" в єврозоні, і її фіскальні проблеми викликають побоювання можливого дефолту країни і чинять сильний тиск на єдину європейську валюту. Чиновники ЄС неодноразово намагалися заспокоїти ринки, заявляючи, що Греції дефолт не загрожує, проте напруженість навколо фінансового становища цієї країни зберігається. Бюджетний дефіцит Греції в 2009 р. досяг 12,7% від ВВП, але Афіни намірилися зменшити його до 3% ВВП і нижче до 2012 р.
На тлі "поневірянь" Греції співвідношення євро/долар знизилося з грудневих рівнів 1,51 до сьогоднішніх 1,37.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас