Аналітик: Показник держборг/ВВП в Україні на кінець 2010 р. становитиме 40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Показник держборг/ВВП в Україні на кінець 2010 р. становитиме 40%

Казна та Політика
539
Попри швидке зростання державного боргу України торік, поточний розмір заборгованості не викликає серйозних побоювань і дозволяє продовжити залучення нових позик для подальшого оздоровлення економіки. Про це говориться в звіті ІК Dragon Capital із посиланням на її економіста Олену Білан.
За словами Білан, стрімке зростання держборгу в багатьох розвинених країнах, що розвиваються, викликає все більше занепокоєння світової спільноти. Проте в Україні співвідношення держборгу до ВВП знаходиться на нижчому рівні, ніж в багатьох інших країнах з економіками, що розвиваються.
Низький докризовий рівень державного боргу на рівні 12% від ВВП став однією з важливих переваг України, що дозволили їй протистояти кризі за рахунок збільшення внутрішніх і зовнішніх запозичень. У 2009 р. прямий і гарантований борг уряду збільшився в півтора рази, до 37,7 млрд дол. (34% ВВП), в основному за рахунок кредитів МВФ і ОВДП, випущених з метою рекапіталізації банків і НАК "Нафтогаз України".
Крім того, збільшення держборгу доки не мало істотного впливу на стан бюджету, оскільки основними джерелами нових запозичень були відносно недорогі кредити від міжнародних фінансових організацій (відсоткова ставка із яких становить близько 2-3% річних) і рекапіталізаційні облігації (зі ставкою 9,5%).
Так, торік український уряд витратив на обслуговування боргу близько 4% доходів держбюджету, що можна порівняти із показником 2004 р. Наприклад у Словаччині на виплату відсотків із держборгу торік було витрачено близько 7% доходів бюджету, в Польщі - майже 8%, а в Угорщині - 13%.
"До завершення виборів і стабілізації політичної ситуації зростання держборгу маловірогідне, але уряду, поза сумнівом, доведеться відновити запозичення найближчими місяцями з метою фінансування дефіциту бюджету і виплат із попередніх позик. Кредити МВФ є найпривабливішими для України з точки зору обсягів і низької вартості ресурсів. А відновлення співпраці з Фондом відкриє Україні доступ до ресурсів інших міжнародних організацій - кредитів Світового банку і фінансової допомоги Євросоюзу, що значно знизить вартість інших зовнішніх позик, включаючи ринок єврооблігацій", - зазначили в ІК.
При цьому в Dragon Capital не виключають, що уряд зможе повернутися на ринок єврооблігацій і до відновлення співпраці з МВФ, аби скористатися високою ліквідністю ринку і високим попитом на цінні папери країн з економікою, що розвивається. "В будь-якому разі, формування більшості в парламенті і призначення нового уряду є необхідними умовами для відновлення зовнішніх запозичень", - переконана Білан.
За оцінками Dragon Capital, за умови активної політики запозичень в 2010 р. держборг збільшиться ще на 40%, до 53 млрд дол. Але поступове відновлення економіки сприятиме повільнішому зростанню показника державний борг/ВВП, який, за оцінкою Dragon Capital, складе 40% на кінець 2010 р. І за рівнем боргового навантаження Україна залишиться у вигіднішому становищі, в порівнянні з багатьма іншими країнами, що розвиваються, в частині з яких показник державний борг/ВВП вже сьогодні перевищує загальновизнаний поріг безпеки 60%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас