Країни, що розвиваються, обігнали розвинуті за M&A — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни, що розвиваються, обігнали розвинуті за M&A

Фондовий ринок
365
Обсяг злиття і поглинань в країнах, що розвиваються, з початку року вперше перевищив обсяг M&A за участю компаній з розвинених економік Європи і США. Лідерство ринкам M&A, що розвиваються, забезпечили компанії з Латинської Америки.
З початку року обсяг злиття і поглинань, що відбулись за участю компаній з країн, що розвиваються, досяг $93,3 млрд, що є рекордом з I кварталу 2008 року. Аналітики Thomson Reuters підрахували, що вперше за всю історію обсяги операцій M&A в країнах, що розвиваються, на початку року перевищили обсяги злиття і поглинань, що відбулись в розвинених країнах Європи і США, - обсяг операцій M&A в країнах, що розвиваються, з початку 2010 року склав 48% від загальносвітового. Thomson Reuters підкреслює, що лідерство країн, що розвиваються, на світовому ринку M&A багато в чому обумовлене рекордно низькою активністю на цьому ринку традиційних лідерів - компаній із Європи та США, які поки що не можуть оговтатись від наслідків світової фінансової кризи.
Активність M&A в Європі на початку року стала рекордно низькою з III кварталу 1994 року, а в США - з I кварталу 1993 року. За кількістю операцій перші місця зайняли Китай (294) та Росія (168).
Ринки M&A в країнах, що розвиваються, вийшли на лідируючі позиції в світі після того, як в країнах Латинської Америки, які найменше постраждали від кризи, сталося декілька злиттів. Найбільшою операцією стало злиття мексиканських телекомунікаційних компаній Carso Global Telecom і America Movil на $27,5 млрд. У січні 3 з 5 найбільших M&A пройшли за участю мексиканських компаній. З початку року об'єми M&A в Мексиці склали 44,7% від загального обсягу M&A країн, що розвиваються. Їх підтримали бразильські компанії - 22 січня бразильська нафтохімічна компанія Braskem придбала за $477 млн конкурента, компанію Quattor Petroquimica. З врахуванням заборгованостей Quattor, перейнятих на себе покупцем, сума операції склала $4,1 млрд. 1 лютого бразильський виробник етанолу Cosan домовився з місцевим підрозділом Royal Dutch Shell - Shell International Petroleum Company Ltd - про об'єднання операцій з виробництва і поширення етанолу, операція оцінюється в $5,2 млрд.
"В розвинених країнах і фінансові організації, і промислові підприємства вважають за краще сидіти на грошах", - пояснює відставання Європи і США за рівнем операцій M&A партнер UFG Wealth Management Оксана Кучура.
За її словами, банки і без того мають великі обсяги поганих кредитів, тому не квапляться кредитувати операції M&A. "На ринках, що розвиваються, в умовах кризи високе боргове навантаження, відсутність стабільних грошових потоків та інші проблеми провокують різке зростання операцій M&A", - додає портфельний керівник "Пілгрім Ессет Менеджмент" Ольга Ізюмова. Дженніфер Колдуелл, аналітик Deals Intelligence, дослідницького підрозділу Thomson Reuters, вважає, що доки досить рано говорити, чи зможуть ринки, що розвиваються, втримати першість із M&A за підсумками I кварталу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас