"Ъ": Нерезидентські вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нерезидентські вибори

Казна та Політика
523
Вклади нерезидентів в українські облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) перед президентськими виборами несподівано збільшилися удвічі - до 1,08 млрд грн. Це рекордний рівень інвестування в держоблігації з початку кризи в Україні. Банкіри говорять, що європейські хедж-фонди повертаються на український ринок через Сітібанк, ІНГ Банк Україна та ІК Dragon Capital. Нерезидентам цікава висока прибутковість паперів в умовах стабілізації політичної ситуації і валютного курсу, тим більше що ставки із ОВДП незабаром можуть знизитися.
Національний банк вперше з початку фінансової кризи зафіксував різке зростання інвестицій нерезидентів в ОВДП. З 1 по 8 лютого обсяг ОВДП, що належать нерезидентам, збільшився майже удвічі - з 560,38 млн грн. до 1084,48 млн грн. Завдяки цьому інвестиції в держоблігації перевищили докризовий рівень - останній раз портфель паперів нерезидентів перевищував 1 млрд грн. в серпні 2008 року. У попередні роки вони володіли ОВДП на 2-2,5 млрд грн., а з червня 2008 року почали їх розпродавати.
Банкіри розповіли, що держоблігації почали купувати європейські ризикові хедж-фонди, такі як Gold і Ester, що працюють в Україні через Сітібанк, ІНГ Банк Україна та ІК Dragon Capital. В одній із цих установ Ъ пояснили, що нерезидентів зацікавила висока прибутковість ОВДП, яка в кінці минулого року досягала 28% річних, і нагадали, що нерезиденти почали купувати держоблігації в листопаді 2009 року.
За даними НБУ, з березня по жовтень портфель ОВДП інвесторів не перевищував 200 млн грн., а в листопаді-грудні вклади досягли майже 500 млн грн.
Фонди купували держпапери переважно на вторинному ринку. За даними ПФТС, яка за підсумками 2009 року стала лідируючим майданчиком в сегменті ОВДП, найбільшими операторами на ринку є Укргазбанк, Ерсте Банк та ІК "Інвестиційний Капітал Україна". Активність на ринку ОВДП в останні тижні банкіри пояснюють валютною стабілізацією і завершенням передвиборчої кампанії.
"Фонди ніколи не купують держоблігації під час виборів, оцінюючи покупку як дуже великий ризик. Зараз вони не бачать катаклізмів і демонстрацій, міжнародні спостерігачі нормально оцінили проведення виборів, і вкладення зростатимуть", - зазначив радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко. За його словами, при покупці ОВДП нерезиденти враховують ризики їх реструктуризації навесні.
Директор казначейства Ерсте Банку Роман Бондар говорить, що вартість інструментів хеджування валютного ризику (NDF - безпоставковий форвард) останнім часом була вищою за прибутковість ОВДП. "В разі зниження вартості хеджування або волатильності на ринку в нерезидентів, що вкладають у ОВДП, з'являється можливість отримати дохід у вигляді різниці ставок між інструментами, - підкреслює він. - Останні тижні міг бути арбітражний дохід, що пояснює активність ринку". На думку Бондаря, нерезиденти можуть вважати, що нова влада не залучатиме ресурси за високими ставками і знизить їх.
За даними Cbonds, місячний NDF минулого тижня коштував 8,2 грн/$, річний, - 9,5 грн/$. У лютому 2009 року були зафіксовані його пікові значення (місячний - 10,8 грн/$, річний, - 15,6 грн/$), тоді як до грудня вони знизилися до 8,6 грн/$ і 12,4 грн/$ відповідно.
Прибутковість понад 20% цікава нерезидентам, адже ставки в Росії набагато нижчі. Директор департаменту макроекономіки і стратегії банку "Траст" Володимир Брагін говорить, що 6-місячні держпапери Російської Федерації дають 5,4-5,5% річних, 12-місячні - 6,4%. При цьому нерезиденти володіють 5-10% рублевих випусків.
Експерти не сумніваються, що прибутковість українських ОВДП знизиться до 20-22%, а інтерес нерезидентів до ОВДП посилиться зі зростанням ліквідності на зовнішньому ринку. "Це будуть спекулянти, готові узяти на себе великі ризики", - упевнений Роман Бондар. Очікується поява великих американських і японських фондів, які доки "сидять на грошах і лише дивляться на ринки".
"Якщо вони повернуться на наш ринок, то займуть мінімум 40-50%", - вважає Олександр Охріменко. Але їх прихід не буде масовим. "Ризики доки розцінюються як дуже високі, особливо після історії з 'Нафтогазом', - підкреслює Володимир Брагін. - Дефолт із боргу в національній валюті - подія виняткова. В будь-якого уряду завжди під рукою 'друкарський верстат', але валютний ризик нікуди не подівся. А він зараз ключовий для іноземних інвесторів. Вартість хеджування валютного ризику на гривню складає 20-25%, що з'їдає 'високий' дохід ОВДП. Займати позицію із нехеджуванням доки ризиковано".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас