"Ъ": Парламент буде діяти за законом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент буде діяти за законом

Казна та Політика
602
Вчора парламент голосами 368 народних депутатів прийняв закон "Про регламент Верховної Ради". Представники Партії регіонів вважають це своєю перемогою і наполягають, що після прийняття документу коаліція, що діє, знаходиться поза законом. Але у БЮТ дотримуються іншої думки, що тепер неможливо буде створити коаліцію за допомогою простої більшості депутатів. Представник президента в Раді Ігор Попов прогнозує, що голова держави не підпише закон.
Документ складається всього з двох рядків: "Затвердити регламент Верховної Ради (додається). Цей закон набирає чинності з дня публікації". Ухваливши цей закон, Рада затвердила регламент, що додається до нього, в редакції від 19 вересня 2008 року, яким користувалася раніше.
З 26 листопада 2009 року Верховна Рада працює без закону, що регламентує її діяльність. Цього дня Конституційний суд задовольнив подання президента Віктора Ющенка про визнання неконституційним закону "Про організацію і порядок діяльності Верховної Ради", яким також затверджувався регламент парламенту. Суд дійшов висновку, що народні депутати порушили процедуру його прийняття. Зокрема, суд вказав на той факт, що після подолання вето президента закон був опублікований не за підписом чинного голови Верховної Ради Володимира Литвина, а за підписом його попередника Арсенія Яценюка.
Прийняття регламенту Ради у вигляді закону вчора стало приводом для переможних заяв депутатів фракції Партії регіонів (ПР). Вони переконані, що після прийняття регламенту можна говорити про те, що законної парламентської більшості в Раді не існує. "Під час формування цієї коаліції не було зібрано 226 підписів депутатів, - сказав перший заступник глави фракції ПР Олександр Єфремов. - Ми і раніше говорили, що цієї коаліції немає, а тепер, враховуючи те, що регламент прийнятий як закон, ми можемо це підкріпити юридично".
До такого висновку в ПР дійшли, проаналізувавши ст. 61 регламенту, в якій описується процедура створення коаліції депутатських фракцій. Зокрема, в п.1 цієї статті говориться, що "коаліція - це добровільне об'єднання депутатських фракцій", але підкреслюється, що до її складу входить більшість депутатів від конституційного складу Ради - не менше 226 осіб. Крім того, згідно із п.4 цієї статті, до коаліційної угоди додаються списки членів депутатських фракцій, що сформували коаліцію, "з особистими підписами народних депутатів".
Депутати БЮТ не згодні з трактуванням процедури створення більшості, на якій наполягають їх колеги. "Коаліції можуть формувати лише фракції", - повідомив вчора перший заступник глави фракції БЮТ Андрій Кожем'якін, додавши, що, якщо окремі депутати захочуть увійти до нової коаліції, "це буде незаконно".
Поки невідомо, чи підпише президент прийнятий депутатами регламент, тим самим надавши йому чинності. "Цей закон навряд чи буде підписаний, - передбачив в розмові представник президента у Верховній раді Ігор Попов. - Тому що президент неодноразово повертав його в Раду, і аргументація, наскільки мені відомо, не змінилася: регламент має бути законом, а не якимсь доповненням з невідомим статусом. Для чого депутати вкотре ухвалили такий закон, мені незрозуміло".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас