ФРС США готова згортати програму стимулювання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС США готова згортати програму стимулювання економіки

Казна та Політика
723
Федеральна резервна система (ФРС) США готова почати поступове згортання стимулюючих заходів в найближчому майбутньому і навіть підвищити облікові ставки, хоча поки не готова назвати конкретні терміни цього процесу.
Відповідна заява голови ФРС США Бена Бернанке була поширена сьогодні у Вашингтоні.
У промові, підготовленій для комітету з фінансових послуг палати представників США, Бернанке відзначив поліпшення економічної ситуації в країні, внаслідок чого попит на окремі антикризові інструменти ФРС США почав падати. У зв'язку з цим ФРС приступила до розробки стратегії згортання фінансового стимулювання економіки.
"Хоча наразі економіка США продовжує відчувати необхідність підтримки адаптивної монетарної політики, в якийсь момент ФРС буде необхідно посилити фінансові умови", - підкреслює Бернанке.
Зокрема, почати пропонується з "відкачування" надмірних грошових коштів з ринку, що згодом може дозволити ФРС підвищити свою облікову ставку, що з грудня 2008р. знаходиться на рекордно низькому рівні 0-0,25% річних. Раніше Федеральний резерв знизив ставку до рекордно низького рівня, щоб забезпечити необхідні монетарні умови для швидкого виведення економіки з рецесії.
З тих пір в економіку було інвестовано більше 1 трлн дол., частину яких тепер планується поступово вивести з ринку. Частково планується позбавитися і від цінних паперів, що скуповують під час кризи. Втім, каже Бернанке, в короткостроковій перспективі це навряд чи відбудеться, принаймні до тих пір, поки не буде упевненості в стійкому зростанні економіки.
Вище перелічені заходи, так само як і низка інших, планується вводити поступово, щоб оцінити готовність економіки до посилення грошової політики. Реальне ж посилення буде ознаменовано підвищенням облікової ставки; якщо ж економіка відновлюватиметься швидше від очікуваного, то масштаб застосовних заходів буде збільшений разом з подальшим підвищенням облікової ставки ФРС США.
Американський фондовий ринок розцінив інформацію як вказівку на швидке підвищення ставок, і провідні індекси пішли вниз. Долар же, навпаки, зміцнився відносно курсу євро та єни. Як наслідок зміцнення американської валюти, подешевшала і нафта (приблизно на 1 дол.).
Відзначимо, Президент США Барак Обама раніше заявляв, що величезний дефіцит бюджету США може поставити під загрозу відновлення економіки. В той же час, за його словами, адміністрація вже почала робити дії зі скорочення витрат з казни. Дефіцит бюджету США, за раніше озвученими Президентом даними, складає 1,4 трлн дол.
Нагадаємо, за попередніми даними, ВВП США за підсумками IV кварталу минулого року виріс на 5,7%. Аналітики чекали, що зростання американської економіки в останньому кварталі 2009 р. складе 4,5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас