Катар обжене всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Катар обжене всіх

Казна та Політика
705
Глава центробанку Катару шейх Абдалла ібн Сауд Аль-Тані прогнозує прискорення економічного зростання цього року. Головним чинником, за його словами, стане розширення виробництва зрідженого природного газу з 55 до 77 млн. т. Катар є найбільшим в світі виробником цього товару.
В період кризи Катар опинився у вигідному становищі завдяки тому, що завчасно уклав довгострокові 20-річні контракти на продаж 75% природного газу, що експортувався, і лише 25% продукції йому довелося продати за ціною, що обвалилася. Притік валюти дозволив країні зміцнити фінансове становище.
"В період загострення світової кризи своєчасні урядові інтервенції поліпшили умови кредитування в Катарі та вселили довіру учасникам ринку", - повідомив Аль-Тані.
В грудні 2008 р. центробанк влив у фінансовий сектор $900 млн., викупивши по 5% акцій місцевих банків. Цього виявилося достатньо для забезпечення стабільності. За 2009 р. активи катарських банків збільшилися на 16,4% - до $21 млрд., обсяги кредитування - на 11,5%, а депозити населення - на 16,2%. Аби створити подушку безпеки на випадок повторних хвиль кризи, Катар наростив міжнародні резерви, випустивши бонди на $8 млрд.
Потужна фінансова база за планом катарських чиновників мала стати опорою для економічного прориву. До кінця 2010 р. Катар завершить одну з найбільших в світі енергетичних інвестиційних програм вартістю понад $50 млрд. У країні очікується масивне введення до ладу нових промислових потужностей. Так, найбільший в світі комбінат зі зрідження газу Pearl випускатиме 260 тис. барелів на день. Також в 2010 р. в Катарі з'являться виробництва етилену і поліетилену потужністю 19 млн. т на рік і вийдуть на повну потужність три алюмінієві заводи - Q-Chem-2, Qatofin і Qatalum.
Цікаво, що при масивних грошових вливаннях споживчі ціни в цій країні падають: з січня по листопад 2009 р. дефляція склала 5,2%. Найсильніше дешевшає житло. Навіть при екстраординарному зростанні населення (за останні 15 років число катарців зросло втричі - до 1,6 млн. осіб, з яких приблизно половина працює в будівництві) в країні спостерігається надвиробництво будинків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас