Верховна Рада квапиться на допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада квапиться на допомогу

Казна та Політика
1242
Не чекаючи оголошення переможця президентських виборів, Партія регіонів і БЮТ об'єдналися в прагненні збільшити соціальні витрати держави. Вчора депутати підвищили соцдопомогу малозабезпеченим сім'ям, на що буде потрібно від 2,7 млрд грн. до 11 млрд грн. бюджетних коштів. Втім, відразу ж прийняти документ як закон Верховній Раді не вдалось - його не підтримала фракція Партії регіонів.
Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект №1416, що змінює принципи виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям. Окрім Партії регіонів (ПР; 148 голосів), Компартії (27), "НУ-НС" (22) і блоку Литвина (20), зміни до закону "Про державну соцдопомогу малозабезпеченим сім'ям" несподівано підтримав БЮТ (113). Ще в кінці 2009 року депутати БЮТ виступали проти підвищення соціальних гарантій, заявив автор законопроекту Михайло Папієв (ПР). "Яка різниця, чий проект? Важливо, що в ньому", - заявив депутат Олег Ляшко (БЮТ).
Згідно із законопроектом, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям виплачуватиметься в повному обсязі - як різниця між прожитковим мінімумом і реальним середнім доходом на одного члена сім'ї. З 2000 року соцвиплати теж вираховувались за цією формулою, але виплачувались, виходячи з фінансових можливостей держбюджету. Так, останні два роки розмір такої допомоги для забезпечення прожиткового мінімуму становив 133 грн. для працездатних громадян, 187,5 грн. - для непрацездатних і 200 грн. - для інвалідів. Лише у проекті бюджету на 2010 рік уряд запропонував трохи збільшити ці показники - на 10 грн., 14,5 грн. і 16 грн. відповідно. За словами Михайла Папієва, зараз під ці норми підпадають 90 тис. малозабезпечених сімей, але прив'язка соцвиплат до прожиткового мінімуму збільшить кількість одержувачів допомоги. "Враховується сумарний дохід сім'ї на одного члена, і включається доплатний механізм", - пояснив він.
За оцінками Папієва, на соцвиплати в держбюджеті необхідно додатково передбачити 2,7 млрд грн. при прожитковому мінімумі 695 грн. (з 1 січня 2010 року). У пояснювальній записці до законопроекту, який був поданий ще в 2008 році, обсяг річного фінансування оцінювався в 1,5 млрд грн. при мінімумі 605 грн. для 211 тис. сімей. Тоді джерелом фінансування програми називалася приватизація, зараз джерела доходів не запропоновані. Втім, заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук підрахував, що зміни обійдуться бюджету в 11 млрд грн. Міністр праці і соцполітики Людмила Денисова заявила, що недоцільно ухвалювати закони з новими держвитратами, не маючи бюджету: "Неможливо без балансу ресурсів щось збільшувати".
Вчора у депутатів була можливість ухвалити законопроект в цілому, але Партія регіонів відмовилася голосувати за поправки - у фракції їх підтримали лише Олексій Костусєв і Михайло Зубець. За прийняття документа в другому читанні проголосували лише 203 депутати. Тепер соціальний законопроект розглянуть 16 лютого. За словами голови підкомітету з питань соцзахисту і соцгарантій Олександра Стояна (ПР), за тиждень Кабмін повинен визначити суму витрат. Людмила Денисова угледіла у рішенні "регіоналів" політичну підоснову: "Якби хотіли прийняти в другому читанні, то прийняли б, а так це подвійні стандарти. На погоджувальній раді Партія регіонів взагалі хотіла зняти законопроект. Вони не упевнені в своїй перемозі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас