Банкіри: Незначне ослаблення гривні в понеділок не пов'язане з попередніми підсумками виборів президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Незначне ослаблення гривні в понеділок не пов'язане з попередніми підсумками виборів президента

Валюта
973
Ринкові котирування на міжбанківському валютному ринку в понеділок до 14:30 досягли рівня 8,060-8,075 грн/$, збільшившись з 8,040-8,065 грн/$1 за підсумками торгів у п'ятницю, повідомили дилери комерційних банків. В той же час курси окремих операцій цього дня досягали рівня 8,09 грн/$.
Банкіри вважають неістотним вплив попередніх підсумків виборів президента України на курсову динаміку в понеділок: вона є продовженням руху, що почався в кінці минулого тижня.
"Вплив попередніх підсумків на роботу міжбанку в понеділок був мінімальним. Політичні чинники, що сформувалися до другого туру виборів, вже були враховані в курсі, а нові поки не оформилися", - сказав співробітник казначейства одного з банків.
За його словами, на готівковому ринку не спостерігається якогось ажіотажного попиту, тоді як підтримку гривні надає продаж валюти нерезидентами з метою подальшої купівлі українських цінних паперів.
Як повідомлялося, за даними обробки 97,2% протоколів дільничних виборчих комісій, за Віктора Януковича в другому турі президентських виборів проголосували 48,4%, за Юлію Тимошенко - 45,99%. Раніше Ю.Тимошенко обіцяла вжити заходів для посилення курсу гривні до рівня 6,5 грн/$, тоді як з В.Януковичем спостерігачі більшою мірою пов'язують надії на реалізацію заходів щодо підтримки експортно-орієнтованих підприємств.
"Вибори практично не позначилися на курсі. Основні продавці й покупці визначаться трохи пізніше", - відзначив начальник управління казначейських операцій Платинум Банку Юрій Сердюк.
"Наразі ситуація на міжбанківському валютному ринку стабільна. Сподіваюся, що ситуація як в країні, так і на міжбанку залишатиметься спокійною", - сказав заступник глави правління БМ Банку Тарас Кияк.
"Обсяг продажів депозитних сертифікатів Нацбанком буде основним чинником, що визначає курс на цьому тижні", - сказав начальник відділу стратегії ОТП Банку Євген Зинов’єв.
При цьому він відзначив, що після виборів президента України можна чекати притоку іноземних інвестицій, що підтримуватиме курс гривні. В той же час, за словами Є.Зинов’єва, пожвавлення інвестиційної активності і споживання збільшуватиме попит на імпортні товари, роблячи негативний вплив на стабільність національної валюти.
"На стабільність курсу гривні впливатимуть декілька різноспрямованих чинників. Тому ми не чекаємо серйозних коливань курсу гривні в 2010 році. Короткострокові спекулятивні атаки можуть відхиляти курс гривні в той чи інший бік, але середньорічний курс залишиться в діапазоні 8,00-8,50 грн/$", - резюмував банкір.
Начальник казначейства Астра Банку Олександр Штефан вважає, що подальше значення курсу гривні залежатиме від виконання своєї програми новообраним президентом і розвитку політичної ситуації в країні. "Якщо переможе кандидат, який представляє великих українських експортерів, не варто чекати зміцнення курсу національної валюти найближчим часом. В разі перемоги кандидата, який підтримує в своїй програмі зміцнення курсу гривні, можливе її короткострокове посилення", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас