Іспанія реформує ринок праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія реформує ринок праці

Казна та Політика
857
Рада міністрів Іспанії схвалила проект реформи ринку праці. Основні пункти проекту: створення додаткових робочих місць, модифікація гарантій прав трудящих за тимчасовими контрактами, збільшення гнучкості ринку праці. Уряд надасть більше свободи як роботодавцеві, так і працівникові. Реформа трудового законодавства має зробити іспанську економіку більш конкурентоспроможною і привабливою для інвестицій.
Основною проблемою економіки Іспанії залишається рекордно високий рівень безробіття, який складає майже 19%. Торік роботу втратили понад мільйон іспанців. За даними Міністерства праці й імміграції, в січні 2010 р. кількість безробітних зросла ще на 125 тис. осіб і перевищила психологічну межу 4 млн. Це більше, ніж в Німеччині. Майже 82% нових безробітних були зайняті у сфері послуг. На Іспанію припадає майже 60% всіх звільнень в Європі.
Називаються і вищі цифри. Національна статистична служба, яка використовує іншу методику, відзначила перехід межі 4 млн. ще в четвертому кварталі 2009 р. А іспанські профспілки стверджують, що реальні цифри з безробіття ще вищі. За їх даними, наразі роботи не мають 4,5 млн. осіб або 19,4% економічно активного населення Іспанії. Міністр праці Селестіно Корбачо нещодавно визнав, що "чорний ринок" може складати до 20% ВВП. В порівнянні з цією неофіційною оцінкою, думка незалежних спостерігачів, які називали цифру 25% ВВП, виглядає правдоподібнішою.
Законопроект про реформу іспанського ринку праці передбачає активне залучення молоді до роботи, а саме: розширення практики стажувань. "В Іспанії у молоді дуже мало можливостей для того, щоб спробувати себе в справі. Немає сенсу в багатолітньому навчанні й колекціонуванні дипломів. Ненормально починати працювати в 27 років, вчитися треба в процесі роботи", - говорить іспанський економіст Енріке Кемада.
Протягом двох останніх років економічного спаду державний бюджет Іспанії з профіцитного став дефіцитним, а державний борг зріс з 36% до 55% ВВП країни. Виконуючи вимогу Європейського союзу, уряд Іспанії зобов'язався протягом трьох років скоротити дефіцит бюджету з нинішніх 11,4% ВВП до дозволених в зоні євро 3%. Це означає урізання державних витрат на EUR50 млрд., хоча іспанська влада запевняє, що соціальних статей бюджету економія не торкнеться.
В той час як тривалість життя іспанців збільшується, зростають і витрати на пенсійне забезпечення. Згідно з останніми прогнозами Національного інституту статистики Іспанії, 31,9% населення країни в 2050 р. переступить вік 64 роки, а число працездатного населення скоротиться на 18% в порівнянні з нинішнім рівнем. За оцінками Eurostat, до 2050 р. в Іспанії буде найстаріше населення в Європі, коли пенсійного віку досягне кожен третій житель Іспанії. Низький рівень народжуваності й довгожительство призведуть до того, що 37,5% іспанців будуть старші 65 років і платити пенсії буде нічим.
Іспанська влада розраховує пом'якшити фінансове навантаження за допомогою пенсійної реформи. Міністр праці й імміграції Селестіно Корбачо конкретизував мінімально необхідні заходи, які необхідно вжити вже найближчими роками: підняти планку пенсійного віку з 65 до 67 років, скасувати дочасний вихід на пенсію, істотно скоротити пенсії за вдівство. Лише ці два заходи дозволили б "скоротити відтік" пенсійного фонду на суму EUR50 млрд.
Уряд Іспанії має намір збільшити пенсійний вік з 65 до 67 років і підвищувати його надалі. "Аби зберегти нинішню систему соціального захисту, потрібно вживати заходи вже зараз і далі протягом п'ятнадцяти років", - говорить перша віце-прем'єр Марія Тереса Фернандес де ла Вега. В той же час віце-прем'єр з питань економіки Єлена Сальгадо заявила, що уряд "відкритий до діалогу, готовий вносити пом'якшувальні зміни до проекту реформи". За її словами, передбачається, що підвищення пенсійного віку не торкнеться працівників окремих професій, що вважаються тяжкими.
Прем'єр-міністр Іспанії Луїс Родрігес Сапатеро спробує заручитися підтримкою роботодавців і має намір представити свій законопроект профспілкам. При цьому прем'єр все більше піддається критиці у себе в країні. У січні невідомий хакер отримав доступ до офіційного сайту головування Іспанії в ЄС і замінив фотографію прем'єра Сапатеро на зображення містера Біна - незграбного та образливого персонажа британського ТБ-шоу, якого грає актор Роуен Аткінсон. Іспанська преса назвала цю карикатуру символом нездатності прем'єра Сапатеро боротися з кризою методами, які б заслуговували на пошану решти Європи.
Іспанський уряд обговорить реформу ринку праці з представниками профспілок і підприємців, з якими веде активний тристоронній діалог щодо трудової та пенсійної реформи. Профспілки ставляться до проекту прохолодно. Їм не подобаються плани уряду з підвищення пенсійного віку і низка інших обмежень в соціальній сфері.
При цьому всі сторони розуміють, що їм доведеться йти на поступки. "Ми багато в чому незгодні з урядом, особливо в тому, що стосується пенсій, але ми налаштовані позитивно і працюватимемо", - говорить лідер найбільшої конфедерації профспілок Іспанії Інасіо Фернандес Токсо. Проте навіть в умовах відносного суспільного консенсусу здійснити програму уряду Іспанії буде нелегко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас