G7 хоче примусити банки фінансувати антикризові заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

G7 хоче примусити банки фінансувати антикризові заходи

Казна та Політика
247
Серед керівників фінансових відомств провідних індустріальних країн світу починає формуватися консенсус відносно необхідності введення "антикризового" оподаткування банків, свідчать результати засідання G7.
"Ми обговорювали, чи буде правильним в довгостроковій перспективі стягувати податок з банківської індустрії, аби компенсувати витрати, отримані в результаті кризи. Поки ми лише на початку, але ми погодилися разом над цим працювати", - сказав британський міністр фінансів Алістер Дарлінг, підкресливши бажання країн шукати "глобальні рішення".
2010 рік - це рік, коли необхідно реалізувати реформу банківської індустрії для зниження вірогідності нової кризи, сказав в інтерв'ю CBC міністр фінансів Канади Джим Флаєрті за підсумками дводенної зустрічі G7 в Канаді.
За його словами, учасники зустрічі погодилися, що в майбутньому банки, а не платники податків, повинні оплачувати надзвичайні заходи із порятунку фінансових інститутів, вони також висловилися на користь погоджених заходів.
Джерело в британській делегації повідомило агентству Bloomberg, що країни наближаються до домовленості відносно введення податку для формування антикризового страхового фонду для банків.
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер сказав журналістам, що всі глави фінансових відомств G7 підтримують необхідність узгодження і проведення заходів із реформи регулювання фінансового сектора.
Зокрема, повідомив він, провідні індустріальні країни мають намір ввести в 2010 році спільні вимоги відносно капіталу найбільших фінансових організацій. Також передбачається встановити загальні норми банківського регулювання, аби забезпечити спільні правила гри на міжнародному ринку.
Міністр фінансів Франції Крістін Лагард вважає, що при спільних підходах заходи на національному рівні можуть розрізнятися, аби врахувати специфіку окремих країн.
Лідери країн "сімки" вже виступили з цілою низкою ініціатив відносно реформи банківського регулювання. Президент США Барак Обама запропонував обмежити ризиковані операції банків і ввести податок 0,15% для банків, чий баланс перевищує $50 млрд. Великобританія висунула ідею введення глобального податку на фінансові спекуляції, а в рамках країни обклала банківські бонуси 50-відсотковим податком. Швеція вже створила фонд, що фінансується банками, для порятунку фінансових інститутів, що переживають кризу.
Все це створює враження, що торішня декларація G20 про скоординовані заходи із регулювання фінансового сектора так і залишиться на папері.
Гайтнер заявив, що під час зустрічі в Канаді було продемонстровано бажання країн "не розходитися в підходах", а "спільно працювати, аби гарантувати сильні реформи, які попередять повторення кризи".
Сумарна вартість порятунку банків під час кризи склала, за оцінкою Організації економічного співробітництва та розвитку, близько $11 трлн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас