США ніколи не втратять найвищий кредитний рейтинг "Ааа" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США ніколи не втратять найвищий кредитний рейтинг "Ааа"

Кредит&Депозит
928
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер висловив "абсолютну упевненість" в тому, що США не загрожує зниження кредитного рейтингу з поточного максимального рівня "Ааа", не дивлячись на прогнозований американською адміністрацією бюджетний дефіцит у розмірі $1,6 трлн.
"З цією країною такого ніколи не станеться", - заявив Гайтнер в інтерв'ю телеканалу ABC News у відповідь на питання про те, чи є зниження рейтингу США реальним ризиком.
Гайтнер пояснив, що світові інвестори вкладають гроші в цінні папери США і доларові активи, коли вони сумніваються в стабільності світової економіки. Подібні дії, за його словами, свідчать про невід'ємну довіру до США і їх здатність до відновлення після рецесії.
Ризик другого сплеску кризи в США зменшився, особливо після того, як статдані показали зростання американського ВВП на 5,7% в четвертому кварталі 2009 року, зазначив Гайтнер.
"Ризик зараз набагато, набагато нижчий, ніж у будь-який момент за останніх 12 місяців або біля того, - заявив міністр. - Починається процес одужання".
Гайтнер додав, що посилення фінансового регулювання не вплине на конкурентоспроможність американських банків на міжнародних ринках.
"Я більш ніж упевнений, що ми зможемо домогтись тісної взаємодії із підвищення міжнародних стандартів у всьому світі, аби створити рівні конкурентні умови для банків", - сказав він.
Рейтингове агентство Moody's минулого тижня оголосило, що суверенний кредитний рейтинг США може потрапити під тиск в майбутньому, якщо не будуть зроблені додаткові заходи зі зниження дефіциту держбюджету, що прогнозується на майбутнє десятиліття.
Президент США Барак Обама направив до Конгресу проект бюджету, відповідно до якого дефіцит за підсумками 2010 фінансового року (завершується 30 вересня 2010 року) складе рекордні $1,56 трлн. Водночас у 2011 фінроці, який почнеться 1 жовтня 2010 року, планується добитися скорочення дефіциту до $1,27 трлн, а частину десятиліття, що залишилася, він знаходитиметься вище $700 млрд.
Міністерство фінансів США розмістить цього року облігації і векселі на рекордних $2,43 трлн, що на 16% вище за рівень минулого року (також рекордного) $2,1 трлн.
В минулому фінансовому році, який завершився 30 вересня 2009 року, дефіцит бюджету США складав $1,4 трлн (9,9% ВВП). У поточному фінансовому році, за прогнозами, він буде ще вищим - близько 10% ВВП, що є безпрецедентною величиною з часів Другої світової війни.
Адміністрація США раніше мала намір скоротити дефіцит до 3% ВВП найближчими роками, проте останній прогноз говорить про те, що до кінця десятиліття дефіцит складе в середньому 4,5% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас