"Інтерпайп" шантажує кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Інтерпайп" шантажує кредиторів

Фондовий ринок
3160
Кіпрська Interpipe Limited, яка володіє українською компанією "Інтерпайп", наблизилася до дефолту, не виплативши піврічний купон із єврооблігацій. Тримачі Interpipe на суму $200 млн. не діждалися $8,75 млн., які повинні були отримати до 2 лютого. Про це повідомили в інвесткомпанії "Конкорд Капітал".
В холдингу East One, який зараз управляє активами Віктора Пінчука, не стали коментувати ситуацію. Втім, в самій компанії "Інтерпайп" в цей понеділок обіцяли дати пояснення ситуації.
"Компанія знаходиться в процесі реструктуризації своїх боргів. "Інтерпайп" дуже цікавився, як ми ведемо реструктуризацію по "Укрзалізниці", хоча розповідали при цьому, що у них все чудово. Я вважаю, насправді у них проблеми", - зазначив керуючий партнер компанії "Арта" Тимур Хромаєв, який торік організував реструктуризацію боргів НАК "Нафтогаз".
18 грудня минулого року рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту Interpipe Limited. Оцінка опустилася з рівня CCC до рівня RD, яка означає високу вірогідність дефолту. Відомо, що на кінець третього кварталу минулого року Interpipe Limited мала загальний борг $900 млн., з яких лише 47% були забезпечені активами компанії і майбутніми надходженнями від продажів.
"Зниження рейтингу відображає неврегульовану ситуацію із невиплатами з деяких банківських зобов'язань компанії Interpipe Limited і підтвердження компанією перехресного дефолту з основних банківських кредитних ліній а також з єврооблігацій на $200 млн.",- повідомило тоді агентство. Що стосується євробондів, то за ними був встановлений рейтинг поворотності активів RR6. Він означав, що в разі дефолту повернути гроші навряд чи вдасться.
В кінці грудня 2009 р. "Інтерпайп" повідомив, що за місяць йому вдалося укласти договір блокування і підтримки (Lock Up і Support Agreements) з власниками 74% випуску своїх єврооблігацій. Це означало, що власники бондів погодилися відмовитися від оголошення дефолту до 2 лютого або пізнішої дати, в разі домовленості між сторонами. Як пізню дату було запропоновано 28 лютого 2010 р.
За це їм обіцяно винагороду у розмірі $2,5 за кожних $1000 основної суми боргу з євробондів - але лише за умови, що до угоди приєднаються власники 75%+1 облігації. Іншими словами, заохочення не набуло чинності.
Втім, операція з власниками 74% могла бути далеко не ринковою. "Наскільки я знаю, вони майже рік скуповували свої борги з дисконтом 50%. Який відсоток вдалось скупити, невідомо. Не виключено, що невиплата купона - це інструмент стимулювання до рішення тих кредиторів, які доки не погодилися продати свої єврооблігації", - вважає пан Хромаєв. Дійсно, ще в грудні 2008 р. близька до "Інтерпайп" компанія Millen Financial Ltd. оголосила про скуповування євробондів за 47-55% номіналу. Підсумкова ціна викупу становила 47% номіналу.
Скільки вдалось скупити, компанія не повідомила. Не виключено, що обсяги були пристойними - можливо, ті самі 74%. Напередодні погашення євробонди "Інтерпайпу" котирувалися на біржі з прибутковістю близько 60%. Це говорить про дефолтні настрої із паперів підприємств Віктора Пінчука.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас