Уряд Росії має намір спростити процедуру звільнення профспілкових лідерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Росії має намір спростити процедуру звільнення профспілкових лідерів

Казна та Політика
193
Уряд вніс до Держдуми поправки до закону "Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності". Із закону пропонується виключити норми, які забороняють без згоди профспілкового осередку звільняти профспілкових активістів, переводити їх на іншу роботу і піддавати дисциплінарному стягненню, пишуть "Ведомости".
Законопроект, як сказано в пояснювальній записці, розроблений на виконання рішення Конституційного суду, який ще в 2002 році постановив, що привілеї профлідерів - це "велике порушення прав працедавця як сторони в трудовому договорі".
"Поправки скасовують останній захист для активістів профспілкових організацій, зараз нас давитимуть, давитимуть і давитимуть", - констатує лідер профспілкової організації заводу "Форд" у Всеволожську Олексій Єтманов. У 2008 році, після найдовшого в історії підприємства страйку, адміністрація заводу намагалася його звільнити, але не добилася згоди профспілки.
Прийняття такого закону ослабить гарантії захисту профспілкових працівників, визнає секретар ФНПР Олександр Шершуков. Втім, за його словами, ФНПР заручилася обіцянкою прем'єра Володимира Путіна в найкоротший термін ратифікувати 135-у конвенцію Міжнародної організації праці про захист прав представників трудящих. Вона свідчить, що представники профспілок користуються ефективним захистом від звільнення, якщо це пов'язано з їх громадською діяльністю.
За оцінкою Шершукова, щомісячно відбувається від п'яти до 10 трудових конфліктів різного ступеню напруженості, хоча Росстат в 2009 році зафіксував лише один страйк.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас